24.01.2023 | 9:19
Осъдиха прокуратурата за шесторното убийство в Нови Искър
Държавното обвинение ще трябва да плати още над 240 000 лева обезщетение заради бездействието си по случая

Прокуратурата ще трябва да плати още над 240 000 лева обезщетение заради бездействието си по случая с шесторното убийство, извършено в Нови Искър на 31 декември през 2017г. Това съобщи btv. Причината е, че извършителят Росен Ангелов трябвало да лежи в затвора за блудство с дете в нощта на престъплението. Росен Ангелов, който е единственият обвинен за шесторното убийство, според Софийския градски съд тогава е трябвало да е в затвора за блудство с 11-годишно дете.

Години наред прокурорът по делото обаче не направил нищо ефикасно, с което Ангелов да бъде открит и отведен в затвора. Присъдата е влязла в сила през 2009г., но до 2017г. мъжът не е издирен.

Така той останал на свобода и се стигнало до убийството. За разстрела на шестима души в къща в Нови Искър Росен Ангелов е издирван в продължение на шест дни, но се самоубива. Той е намерен в изоставена къща в с. Луково, прострелян в леглото, а до него имало таблет, от който е гледал детско порно.

От Софийският градски съд отбелязват в мотивите си, че действията, изършвани от прокурора по делото, са “еднотипни и неефективни”. Обезщетението от 160 000 лева, с лихвите – малко над 242 000 лева, е за майката на убития 18-годишен Боби Ангелов, Стефана Елисаветова. Пет години майката на убитото момче живее трудно и с мъка. Парите няма да върнат единствения ѝ син, никоя сума няма да е достатъчна, каза тя пред btv. Единственото удовлетворение за нея би било прокурорът, който не си е свършил работата, да влезе в затвора.

От прокуратурата запазиха мълчание, тъй като решението на СГС не е окончателно и подлежи на обжалване.

Столица.bg припомня, че в последните дни на 2020г. Софийският градски съд определи обезщетение от 80 000 лева и за Иво Кюхов – син на Еленка Бурджиева и брат на Кети Кюхова, убити от Ангелов. В мотивите си тогава съдът отбелязва, че така и не са представени доказателстваза това, че в продължение на 8 години са били предприети достатъчно ефективни и навременни мерки за издирване и задържане на Ангелов, и да бъде вкаран той в затвора.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране