14.01.2022 | 9:57
Отлагат избора за шеф на КЕВР, готви ли се смяна на комисията?
Това стана на заседанието на комисията в четвъртък

Управляващото мнозинство в парламентарната комисия по енергетика реши да отложи със седмица откриването на процедура за избор на нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на мястото на Иван Иванов, чийто мандат е изтекъл още през април 2020 г, и смяна на единия от членовете – представителят на ГЕРБ Евгения Харитонова.

Това стана на заседанието на комисията в четвъртък, след което трябваше да започне да тече 14-дневният срок за номиниране на кандидати за двата поста.

Аргументът е, че в петък предстои експертен съвет на управляващата коалиция, на което трябвало да се уточнят “съвсем технически неща по процедурата”, по думите на вносителя на предложението Момчил Иванов от “Има такъв народ” пред журналисти след края на 20-минутното заседание. Относно подозренията на ГЕРБ, че това се прави, за да се нагласят критериите за определен човек, но това не може да стане с промяна на правилата за процедурата, тъй като са записани в закона, Иванов заяви, че “съвсем скоро ще внесем предложение за изменение на Закона за енергетиката и ще има промени във връзка с квалификацията, но не и с опита”.

Мисъл за пълна промяна

На днешния съвет ще се обсъжда дали отлагането на избора да е само със седмица или за по-дълго време, за да може да се приемат законови поправки и че те ще са не само за критериите, а изобщо за регулатора, за да могат да бъдат сменени всички членове на КЕВР. Обсъжда се идея това да стане като се промени броят на комисарите от деветима на петима или седмина, което ще развърже ръцете на парламента да започне избор на изцяло нов състав на енергийния регулатор. Коментирано е по-скоро да са петима, като председател и един член получи “Продължаваме промяната”, а по един да имат останалите коалиционни партньори от БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”.

Такива промени обаче ще отнемат повече време от края на януари, за когато премиерът Кирил Петков обяви намерение да бъде сменен съставът на КЕВР. Което пък на свой ред поставя под въпрос заявеното пак от властта намерение за по-ранно сваляне на наложения от парламента мораториум върху цените на тока, парното и водата до края на март 2022 г. Причината е, че новите комисари ще трябва ударно да се запознават с нормативни актове, процедури и ценови анализи.

Източници от управляващата коалиция обаче допускат да се стартира изборът на нов шеф и член на КЕВР идната седмица, а паралелно да се променя законът, за да разчисти пътят за напълно нов състав на КЕВР.

Депутатите на ГЕРБ гласуваха против предложението правилата за избора на шеф и член на КЕВР да отпаднат от дневния ред на заседанието, но те отпаднаха от дневния ред с десет гласа “за”, пет “против” и трима въздържали се. След което хората на ГЕРБ демонстративно напуснаха заседанието.

“Явно искате да нагласите правилата за конкретен човек”, коментира преди гласуването зам.-председателят на комисията от бившите управляващи Делян Добрев. Той предупреди мнозинството, че критериите за избор на председател и членове на комисията са записани в закона за енергетиката и изискванията за стаж, квалификация, образование не може да бъдат променяни с правилата за процедурата за избор.

“Единствено могат да съкратят сроковете, но какво им пречеше сега да открият процедурата и да си върви 14-дневният срок, а не да се оставя за следващата седмица и срокът да е по-кратък”, коментира той пред Mediapool.

Нямаме задни мисли, но ще променим закона

След скоростно приключилото с одобряването на правилата за работа на комисията заседание Момчил Иванов увери пред журналисти, че единствената причина да се иска отлагане e “да не внасяме неизчистен текст”.

“От ГЕРБ естествено възразиха, че едва ли не имало някакви задни мисли да създадем правила за определен човек. Това просто показва психологията и философията на ГЕРБ как са работили досега при избора на членове на КЕВР”, заяви Момчил Иванов.

“Нямаме задни мисли”, увери той. Отказа да коментира дали предложението на управляващите за регулаторен шеф ще е политическа или експертна фигура. Заяви още, че засега управляващите не били коментирали имена и призова да се изчака да се изчистят процедурните правила за избор.

По повод забележката на Добрев, че критериите за избор на шеф и членове на КЕВР са записани в Закона за енергетиката, и не могат да се променят с процедурните правила, Иванов обясни, че “съвсем скоро ще внесем предложение за изменение на Закона за енергетиката и ще има промени във връзка с квалификацията, но не и с опита”.

Според сегашните изисквания за шеф на регулатор, записани в Закона за енергетиката, кандидатът трябва да има магистърска степен на висше образование, добра професионална репутация и поне пет години стаж на ръководна или експретна длъжност в енергийни държавни, общински или частни дружества или да има научна или преподавателска дейност в областта на енергетиката.

Има ли ясни претенденти?

Всичко ще стане ясно след утрешния съвет. Не коментирам засега имена, заяви Момчил Иванов.

В публичното пространство като бъдещ шеф на КЕВР вече се завъртя името на депутата от “Продължаваме промяната” Венко Сабрутев, който преди да влезе в Народното събрание е бил в продължение на година и половина съветник по бизнес развитие на изпълнителния директор на НЕК. Преди това е работил като мениджър маркетинг в “Петрол”, както и е отговарял за бензиностанциите на “Газпром” в България. Завършил е УНСС. Неговото име бе цитирано и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов при една от пресконференциите, в които бившите управляващи се възмутиха от нападките на новите срещу начипа, по който “Булгаргаз” формира цените си.

Добрев коментира, че от ГЕРБ не виждат смисъл за участват в попълването на мандатите на КЕВР, макар Евгения Харитонова да е техен представител.

Близо седем години с Иванов начело

Иван Иванов бе избран от парламента за шеф на енергийния регулатор през март 2015 г., припомнят от mediapool.bg. Тогава той бе единственият кандидат за поста, издигнат от “Руформаторския блок”, в който влизаше и ДСБ, чийто дългогодишен депутат бе Иванов. Преди това председателите на комисията се назначаваха от съответния премиер и промяната бе аргументирана с подсилването независимостта на органа, определящ цените на тока, парното, газа и водата. Преди назначаването на Иванов често регулаторните шефове и съставите на комисията, също назначавани от Министерския съвет, вземаха решенията, които съответната власт искаше от тях.

Предишните управляващи се опитаха са намерят наследник на Иван Иванов, но единственият кандидат на ГЕРБ – работещият и сега в КЕВР Пламен Младеновски, изненадващо се отказа и процедурата трябваше да тръгне наново и в крайна сметка се провали заради липса на номинирани.

Иванов, който през цялото време начело на КЕВР се радваше на безупречна репутация, се навлече гнева на новите управляващи, защото в деня, в който правителството на коалицията на “Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България” положи клетва, КЕВР публикува изчисленията си за поскъпване на тока с 11 процента от 1 януари и на парното – средно с близо 13 на сто за страната, но с 30 процента за софиянци. Това разгневи премиера Кирил Петков и дни по-късно управляващите охотно приеха предложения от ГЕРБ мораториум върху цените на ток, парно и вода. Той важи до края на март 2022 г. и по думите на управляващите това е времето, в което ще се проверява дали разчетите на комисията са правилни и може ли поскъпването да е по-малко. Самият Петков се обави за смяна на КЕВР и обяве, че това ще стане до края на януари, което обаче очевидно няма да се случи.

Факт е обаче, че в края на мандата на Иванов КЕВР прие и силно оспорваната от търговци на ток и производители на възобновяема енергия забрана за обединяване на балансиращите групи и пращането на всички излишъци и недостиг на електроенергия в държавния “Електроенергиен системен оператор”, който на свой ред прехвърля това на електроцентралите на Христо Ковечки и почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и им се плаща за това. Според бизнеса това ще доведе до повишаване цените на тока.

76-годишният Иванов преди дни коментира, че е радостен, че се открива изборът на негов заместник, защото отдавна иска да се пенсионира, а вече също така не иска да работи в настоящите условия,

От ГЕРБ подозират, че целта на новите управляващи е да изберат човек, на когото лесно ще може “да му се натиска копчето” за вземане на конкретни решения, които може да са в полза на различни енергийни бизнеси и припомнят, че голяма част от депутатите притежават малки ВЕЦ или други ВЕИ централи.

Източник: marica.bg

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране