13.03.2020 | 11:30
ОФИЦИАЛНО: Извънредно положение в цяла България! (ВИДЕО)
Важи за цялата страна за период от един месец - считано от 13 март до 13 април включително
Парламентът гласува и прие с пълно мнозинство предложението за обявяване на извънредно положение в България заради коронавируса, което бе взето на извънредно заседание на Министерския съвет и Националния оперативен щаб.
Гласуването протече при пълно мнозинство – 201 със „за“ от 201 присъстващи.
Извънредното положение ще продължи един месец – от 13 март до 13 април.
„Горд съм от българския парламент, от това, че в тежък момент можем да преодоляваме противоречия, да мислим преди всичко за народа си”, заяви премиерът Бойко Борисов.
„Лесно можехме да кажем и стопанско икономически мерки. Не съм го направил, защото не е честно към следващо каквото и да е правителство, да се вземе решение, с което мнозинството лесно да похарчи много пари. Предлагам от парламентарните групи да се излъчи финансов, икономически експерт и да направим щаб, както за коронавируса, така и за последствията”, предложи Борисов.
Припомняме, че късно снощи Министерският съвет предложи на Народното събрание да гласува обявяването на извънредно положение. Това беше решено на заседание на Кабинета, свикано от премиера Бойко Борисов с участието на Оперативния щаб. До ситуацията се стигна, след като само за ден доказаните случаи на коронавирус у нас нараснаха с 16 и стигнаха до 23.
Извънредното положение се обявява на основание член 84 на Конституцията. Според него то важи до преминаване на опасността и дава възможност на властите да налагат цялостни забрани, включително и за движение в страната и извън нея. Извънредното положение дава възможност на властите да затварят училища, университети, концертни зали, частни бизнеси, разясни снощи той. Ще бъдат затваряни дискотеки, игрални зали.
Преди депутатите да гласуват предложението, началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски ги запозна със ситуацията с коронавируса до момента.
„Тествани са общо 1400 души. От тях има 23 положителни случая, само за вчера те са 16. Има и един смъртен случай. Всички около нас бележат ръст в регистрираните случаи. Според данните от тази сутрин в света има 134 000 случая на заразени. СЗО обяви вече пандемия, изпълняват се вече всички критерии”, каза той.
„В България започва масово появяване на случаи. Има три гнезда да инфекцията, които са независими едно от друго – Габрово, Плевен, София”, съобщи началникът на Оперативния щаб.
По думите му 80% от хората боледуват леко, дори не разбират, че са болни. „Но от останалите 20%, почти половината имат нужда от реанимационно лечение – дихателни апарати”, допълни той.
Относно развитието на заболяването у нас, Мутафчийски коментира: „Ако досега имахме единични случаи, практиката и наблюдението показват, че сме на прага на избухване на случаите. Дали ще бъде следващата или по-следващата седмица, не знам, но това предстои”.
„Предложението за въвеждане на извънредното положение е то да бъде от 13 март до 13 април“, каза още той.

 

Loading...
оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране