02.11.2022 | 11:13
Пак се прегърнаха! БСП, ГЕРБ и ДПС формираха „мнозинство хартиена бюлетина“
ПП и ДБ опитаха да спрат връщането на хартиения вот, който според тях е предпоставка за манипулирането на изборните резултати

БСП се съюзи с ГЕРБ-СДС и ДПС и трите партии формираха „мнозинство хартиена бюлетина“. Промените в Изборния кодекс ще се гледат още днес в комисия и в петък на първо четене в пленарна зала.

Така трите формации гарантират, че когато и да са следващите избори, на тях ще се гласува с хартиена бюлетина.

От ПП и ДБ опитаха да спрат връщането на хартиения вот, който според тях е предпоставка за манипулирането на изборните резултати. ДБ поиска отпадане на точката от дневния ред на парламента, но опитът бе неуспешен. Предложението бе отхвърлено със 123 гласа „против“ (ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП), 106 „за“ (ПП, „Възраждане“, ДБ и БВ) и 1 „въздържал се“ от БСП.

Парламентарният ден започна със скандал. Причината – бързането на председателя на парламента Вежди Рашидов да прокара промените в Изборния кодекс, касаещи връщането на хартиената бюлетина, пише offnews. Депутатите започнаха заседанието с гласуването на програмата за работата на парламента , в която е заложено и първото четене на промените в ИК. Това противоречи на Правилника за организацията и дейността на НС и заложените в него срокове.

Бившият председател на парламентарната правна комисия в 47-ото НС Милен Матеев от „Продължаваме промяната“ заяви, че законопроектът още не е разпределен на комисии, няма време да се проведе обществен дебат и прокарването на промените още в петък е недопустимо.

„За мен е кауза да не върнем хартиената бюлетина и начините, по които се манипулираха изборите“, заяви той и добави, че не е нужно „коалиция хартиена бюлетина“ да демонстрира мускули.

Йордан Цонев от ДПС пък направи обратно предложение и поиска точката да остане, защото не трябвало този важен за обществото закон да продължава да се бави и отлага. Той заяви, че не било нужно обществено обсъждане на промените и се аргументира със събраната от Недялко Недялков, Стъки и Бареков подписка за връщането на бюлетината.

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова от ДБ направи процедурно предложение и поиска отпадане на точката за промени в изборния закон, за да се разгледат всички проектозакони за промени в ИК – на БСП, „Възраждане“ и ДБ. В крайна сметка обаче опитът за спиране на завръщането на хартиената бюлетина се оказа неуспешен.

БСП поиска отпадане на точката за военна помощ

Борислав Гуцанов от БСП на свой ред не коментира нарушаването на правилника с прокарването на исканите от тях промени в ИК. Вместо това депутатът поиска отпадане на точката за изпращане на военна помощ на Украйна, както и проекторешението за закупуване на вторите осем изтребители F-16. Искането му очаквано не мина – то бе подкрепено само от депутатите от „Възраждане“ и БСП.

Процесът за връщане на хартиения вот започна още преди парламентът да е заработил и да има избран председател. Още на 19 октомври БСП внесе стария си законопроект, който не се случи в 47-ото НС. В предното Народно събрание левицата внесе промените през април, но опитът за прокарването им дойде непосредствено след свалянето на кабинета на Кирил Петков. Тогава Крум Зарков спря връщането на хартиените бюлетини. Предложението не мина заради един единствен глас – неговият.

В 48-ото НС, с оглед на очакванията да не се формира кабинет и следващите избори да са скоро, БСП се забърза и вкара промените. Законопроектът за изменение и допълнение на ИК ще се обсъжда още днес – на първото заседание на новосформираната комисия по правни въпроси, оглавена от Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС. Промените в ИК залегнаха и в програмата на парламента, от което си пролича, че и групата на ГЕРБ-СДС припознава бързането на левицата за промяна на изборното законодателство. В тази група влиза и ДПС, които днес бранеха прокарването на промените. Трите групи образуват т.нар. „мнозинство хартиена бюлетина“. Формациите събират общо 128 гласа, които са достатъчни, за да върнат бюлетината.

 

 

 

 

1 коментар

  1. КОСТОВА каза:

    БСП фурнаджийски лопата.Голяма борба за кокала. До оня ден бяха с ПП сега с герб.Така ще е докато Нинова е пост

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране