14.01.2020 | 1:26
Парадокс: Българите симпатизират на Нено Димов след показния арест
В обществото силно е назряло желанието за спрaвeдливост. В този смисъл някои ще приемат този арест като възмездие, коментира политологът Татяна Буруджиева

Парадоксално е, че общественото мнение е в подкрепа на министърa на околната среда и водите Нено Димов. Фактът е, че за първи път имаме задържан член на правителството с много дълга мярка „задържане под стража“. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия политологът Стойчо Стойчев.

Колежката му Мария Пиргова пък каза, че става въпрос за показен арест. Задържането на министъра под стража е прекалено, добави тя.

„Прекалено много административни служби са включени в един проблем, който вече се превръща в национален. И отново не се знае кой е отговорен. Не се знае пирамидата на отговорността. И се случва така, че няколко души да отговарят за една водна площ – 4 министерства са отговорни за един обект. От тук нататък има безотговорност”, коментира Пиргова.

„Законодателството е толкова административно объркано, че на прокуратурата ще й е много трудно да изведе виновника за тази криза. Виждаме един показен арест. Задържането под стража на Нено Димов е прекалена. Струва ми се, че много бързо новата българска прокуратура иска да покаже румънски вариант, да се покажем пред европейските институции, да се чуе, че в България корупцията вече се бори с арести на министри и засяга висшите слоеве на властта”, добави тя.

Според Стойчев пък Иван Гешев е доста последователен. „Арестът напомня случая „Иванчева”. Това е стилът на новият обвинител номер 1“, коментира политологът.

„Това не е само удар по член на кабинета. Знаем, че Нено Димов беше председател на Института за дясна политика, нещо като идеологически стожер на сегашната управляващата кoaлиция. Ударена беше философията на управлението”, каза още Стойчо Стойчев.

„В обществото силно е назряло желанието за спрaвeдливост. В този смисъл някои ще приемат този арест като възмездие. Остава обаче и съмнението, че може да е просто разчистване на сметки, поредният бушон“, заяви „Тази сутрин“ по бТВ политологът Татяна Буруджиева.

Според социалния антрополог Антоанета Христова пък проблемът с водите е сложен и общественото мнение не е единно за това кой е отговорен и виновен.

„Желанието за справедливост в момента е доста объркано и не е достигнало своя пик по простата причина, че крайно се усеща необходимостта справедливостта да бъде разказана в нейната цялост“, каза още Христова.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране