09.10.2019 | 13:02
Партии създали паниката в училища в Сливен и Ямбол?
Поне няколко кандидат-кмета и една политическа сила са ангажирани, разкри вицепремиерът Томислав Дончев

Има партии, които са пряко ангажирани с каузата да се създава паника в училищата в Сливен и Ямбол, за да може родителите да отидат в учебните стаи да си вземат децата от страх, да не им бъдат отнети. Поне няколко кандидат-кмета и една политическа сила са ангажирани. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

Доколкото знам е коалиционен партньор на левицата в няколко формата за местните избори, добави той.

„Това тече поне от половин година и не е толкова невинно, колкото изглежда на пръв поглед. Това не е поредната дигитална щуротия”, коментира Дончев.

„Първо това е след всичките ни системни усилия да върнем децата в клас. 40 000 деца сме върнали. Второ няма как да не си мислим, че това има определени политически мотиви, най-малкото ескалира в определена предизборна ситуация”, добави той.

Вицепремиерът е категоричен, че отнемането на дете е крайна мярка, когато детето живее в опасни за здравето и живота му условия. „Рядка, драстична мярка, която е обект на съдебен контрол”, обясни той.

След като в понеделник хиляди родители прибраха децата си от няколко училища в Сливен, Ямбол и Карнобат, днес вече обстановката се успокои и повечето ученици са в класните стаи.

„В училището се обучават около 1290 деца. След 10:30 в понеделник родителите дойдоха и ги взеха”, поясни директорът на ОУ „Братя Миладинови Митко Митев.

„Това е манипулация и психоза. След случката се срещнахме с институциите. Разяснихме, че това е просто слух”, заяви пасторът Румен Белев.

„Паниката преминава. Кметът ни каза, че няма такова нещо. Нормално е да се уплашим. Комшиите ни казаха, че има проверяващи и да отидем да си вземем децата”, разказа един от бащите.

„Всичко дойде от „Факултета” в София. Пратиха ми клип, който ни стресна”, заяви Бойко, който е един от първите разбрали за слуховете.

Представителят на Агенция „Социално подпомагане“ – Сливен Стойка Колева поясни, че социалните служби работят единствено в посока на подкрепа на детето и семейството.

Градският прокурор Иван Иванов пък е потвърдил пред репортер на Нова телевизия, че е образувано досъдебно производство за насаждане на неверни твърдения. Ако бъдат заловени хората, които са пуснали слуховете, могат да получат от 2 до 5 години затвор.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране