13.05.2020 | 0:48
”Партията” на Мутафчийски в момента е на власт, но това е кризисен рейтинг
Много вода ще изтече до президентските избори, коментира Димитър Ганев

Много вода ще изтече до президентските избори, коментира Димитър ГаневБез всякакво съмнение България се справя много добре предвид ниския ръст на заболели и смъртност. Потвържава се, че има ръст на обществената подкрепа към правителството и доверие към Националния оперативен щаб в лицето на Мутафчийски. Tова коментира политологът Димитър Ганев пред Евроком.
Може би в края на април се усети умора от мерките. Притеснението от Covid-19 вече не е толкова голямо. Либерализацията дойде в удачен момент, смята анализаторът.

Според него остава големият въпрос за икономическата криза. Много е важно властите какви мерки ще вземат за тази криза и как ще излезем от нея, счита Ганев.

Много е трудно да формулираме кога ще приключи коронакризата. Някои казват, че сме в началото. Намирахме се в етап, в който правителството успя да си повиши рейтинга. Сега обаче правителството няма да печели, а ще губи повече, защото няма никакво съмнение, че когато доходите намаляват, ще има и недоволство към властта. Тази „мазнинка“, която ГЕРБ натрупаха като обществено доверие, им идва много добре. Въпросът е с какви темпове и стойности ще успеят да излязат от тази ситуация.

Малко вероятно е да оформи политическата фигура на проф. Мутафчийски за парламентарните избори. Първото условие е дали Мутафчийски ще поиска да влезе в такава роля.

Мутафчийски ще търси по-скоро мажоритарна подкрепа за президентските избори. Много вода ще изтече до президентските избори обаче.

Обществената подкрепа, която има днес към него, е в ситуация на криза. Това е кризисен рейтинг. Не се знае как ще изглежда той в една друга ситуация.

Няма съмнение, че в последния месец два има разделение в обществото – има хора, които се притесняват от вируса и подкрепят Оперативния щаб и има други, които се притесняват за социално-икономическите последици.

„Партията“ на Мутафчийски в момента е на власт, но това е кризисен рейтинг, категоричен е политическият анализатор.

На БСП им беше много трудно да намерят себе си в тази криза, коментира още анализаторът. Кирил Добрев се очертава като основна алтернатива на Корнелия Нинова и той получи подкрепата на вътрешнопартийната опозиция, смята Димитър Ганев.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране