22.09.2022 | 11:31
Пеканов за заканата на Путин: Стряскащо е, има реален риск за целия регион
Той подчерта още, че няма таен план за въвеждане на еврото в България

Днешното развитие е стряскащо, най-вероятно конфликтът ще се ожесточи. Рискът за целия регион е реален, но в момента няма пряка заплаха към България. България осъжда агресивните действия на Русия. Те са агресия към установения глобален ред и правен мир. Продължаваме да сме редом до нашите партньори. Това каза в интервю за предаването „Лице в лице“ вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той подчерта още, че няма таен план за въвеждане на еврото в България. „За съжаление, Хърватия успя да ни изпревари. Ще поговорим с хората там, за да видим притесняват ли се, имат ли някакви страхове и да развенчаем мита, че от 2 лева хлябът ще стане 2 евро. В Хърватия показват цените по двата начина, например 7 куни и 1 евро. По същия начин ще бъде и в България. Ще пише 2 лева и 1 евро в момента, в който започнем да преминаваме към еврото“, гарантира Атанас Пеканов.

Според него, в момента Еврозоната е по-силна отколкото преди 10 години. „Въпреки огромния енергиен шок, Еврозоната се държи по-добре на финансовите пазари, отколкото тогава. Нашата отговорност е да продължим всички процеси, взети от редовните демократично избрани кабинети

Вицепремиерът коментира и твърдението, че е имало нарушения при работата на Агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“. Пеканов обясни, че съответната агенция е подопечена на финансовото министерство, но реално бива проверявана от Европейската комисия. „Тя проверява разплащанията към крайните бенефициенти с европейските средства, отговаря най-пряко към ЕС. Може да я възприемем като част от европейските институции. Всяка година има одит на българско ниво, след това одит на Европейската комисия. В моя опит миналата година не сме получили никакви сигнали от ЕК, която проверява тази агенция, че е имало някакви неправомерни действия. Не мога да споделя теорията, че ЕК прикрива някакви неправомерни механизми“, коментира той.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране