13.05.2022 | 10:56
Петков: В Украйна се води война, но там хората не се оплакват! Всяка криза е възможност
Вярвам, че въпреки трудностите и инфлацията, чувството за несигурност, ние ще успеем, каза премиерът

Намираме се в енергийна криза, води се война, има пандемия… имаме много възможни оправдания защо не се развиваме и защо нямаме растеж. Но знаете ли, докато бях на посещение в Киев, над главите ни прелетяха две ракети, които се забиха в един блок на около 200 метра от нас. Въпреки войната обаче, аз разговарях с хората там и те ми казаха, че тази война ще ги обедини, ще ги направи по-силни. Това заяви министър-председателят Кирил Петков по време на откриването на конференцията “След утрешния ден: Политики за растеж”, предаде Novini.bg.

,,Тези хора (в Украйна, бел. ред.) не се оплакват… и тук искам да сменя гледната точка – всяка криза е и възможност. Тези възможности трябва да бъдат използвани по най-добрия начин”, допълни Петков.

Той разясни, че на Балканите живеят около 65 млн. души, и ако страните обединят инфраструктурните си и газови проекти, това би могъл да стане най-бързо развиващият се регион в Европа.

По време на речта си премиерът отчете бъдещето на зелената енергия, изтъквайки необходимостта от завода за батерии, който окачестви като “един нов и модерен ПАВЕЦ”.

Зелената сделка ни дава възможност да сме първенци, не само да следваме, подчерта Кирил Петков.

Министър-председателят открои и учредяването на фонда “Стефан Стамболов”, който ще отпуска стипендии за български студенти да следват в едни от най-престижните университети в света, след което да се завърнат в родината и да инвестират наученото тук.

Вярвам, че въпреки трудностите и инфлацията, чувството за несигурност, ние ще успеем. Трябва да си подадем ръка всички в региона. Излизайки от тази криза, България ще е по-развита и по-диверсифицирана, увери в заключение премиерът Петков.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране