29.03.2023 | 10:50
Петков: ГЕРБ няма да могат да ни откажат подкрепа за кабинет (ВИДЕО)
"Ясно им е, че ще сме първа политическа сила. И преди изборите се опитват да всяват страх"

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков изрази мнение, че ГЕРБ и останалите формации в бъдещия парламент няма да имат друга възможност, освен да подкрепят правителство на ПП-ДБ.

Бившият премиер посочи, че неговата коалиция е готова да разговаря с всички, като ползва за основа на преговорите своята програма. По думите му, който откаже да я подкрепи и провали шанса да се състави редовно правителство, ще понесе тежко наказание от избирателите.

Той пренебрегна изявленията на Бойко Борисов, че ГЕРБ-СДС няма да подкрепи кабинет, в който не участва пряко. „В момента всеки се опитва да си затвърди електората. Затова се говорят такива неща. Г-н Борисов е цар един ден да казва едно, друг ден да казва друго. Всички знаят, че с такава ясна, позитивна политика, сложена на масата, те нямат възможността да не подкрепят“, убеден е Петков, който гостува в Нова телевизия.

„Мисля, че на колегите от ГЕРБ им е ясно, че ще сме първа политическа сила. И преди изборите се опитват да всяват страх, че няма да има кабинет”, посочи той. И допълни: „Ако имат забележки по някоя от политиките ни, ние сме готови на дебат”.

Експремиерът беше категоричен, че единственото възможно правителство е „управление с ясна политическа обвързаност с ПП и ДБ“. Той отхвърли варианта за някакъв вид програмен кабинет с непартийни фигури.

„Няма да си играем на куклен театър. Няма да се замазват очите с някакви експерти, които всъщност не могат да взимат сериозните решения“, твърдо заяви Петков.

КОЛКО ПРЕМИЕРИ ХАРЕСВАТ ПП-ДБ

Той въобще отказа да обсъжда възможността да се стигне до втори мандат на друга политическа сила с думите, че „това е абсолютно невъзможно да се случи“. И като доказателство за вярата си, че е незаменим, се похвали с подкрепата на четирима европейски премиери, които направили видеообръщения към симпатизантите на ПП-ДБ. „Не един, не два, не три – четири, и единият от тях е Рюте! (нидерландският премиер, който е противник на влизането на България в Шенгенската зона – бел.ред.)“, наблегна нееднократно Петков с видимо самодоволство.

БЕЗ ГЛАВЕН ПРОКУРОР

Съпредседателят на ПП заобикали темата с доклада на правосъдното министерство на САЩ, в който се споменава, че арестът на Бойко Борисов е бил незаконен. Вместо това изтъкна, че проблемът на България е, че нямаме работеща прокуратура и не се доверяваме на съдебната система.

В тази връзка, той коментира думите на Христо Иванов, че може да се постигне конституционно мнозинство за съдебна реформа с ГЕРБ-СДС и ДПС. Петков смята, че двете формации биха предпочели да се премахне институцията на главния прокурор, защото смятат, че ПП и ДБ биха я използвали срещу тях. Той даде да се разбере, че подкрепя именно такава промяна, защото смята, че главният прокурор е „остатък от комунизма“ и създава възможност за разтваряне на чадър над корупцията.

Цялото интервю!

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране