01.07.2022 | 14:26
Петков: Митрофанова се опитва да си играе със страховете на хората
"Мисля, че от руското външно министерство ще й кажат да смекчи непродуктивния си тон. Този тип риторика, освен да плаши, няма никаква стойност"

Няма опасност за каквото и да било, просто г-жа Митрофанова се опитва да си играе със страховете на хората. Мисля, че от руското външно министерство ще й кажат да смекчи непродуктивния си тон. Този тип риторика, освен да плаши, няма никаква стойност.

Така премиерът в оставка Кирил Петков коментира съобщението на посланик Елеонора Митрофанова, че посолството на Русия в България ще говори официално с Москва за закриване на мисията у нас.

„Нито един дипломат не трябва да си позволява да дава ултиматуми на българската държава със срок от 24 часа в 12 часа“, обясни той.

„Крайно време е г-жа Митрофанова да спре да се изявява по медиите. Дипломатическите отношения трябва да продължат. Имаме обща история, нашите народи са приятелски, но никоя държава не може да си мисли, че нечий си дипломат може да поставя условия на една независима свободна държава от днес за утре. Това няма как да се случи“, отсече Петков.

„Моята истинска молба е към руското правителство – да оттеглят тази нота и този тип заплахи да бъдат коригирани, както и да се направи забележка на посланик Митрофанова, че тя няма право да слага на линията отношенията между нашите две държави“, добави премиерът в оставка.

„70 служители от посолството е една сериозна бройка, която си отива. Но остатъчната бройка – 43-ма служители, също е висока. Ние имаме само 12 служители в посолството ни в Русия, а те 43. Ако това им се струва малка бройка, нека да видят другите посолства в Европа“, каза още Кирил Петков.

Той допълни, че много държави имат по-малки бройки дори от 43.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране