30.06.2022 | 19:02
Петков поиска посолството на Русия да оттегли подадена нота
Премиерът в оставка подчертава, че Руското посолство ще запази 43-ма служители у нас

Премиерът в оставка Кирил Петков поиска посолството на Русия да оттегли подадена днес нота. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

„Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки. Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера“, заявява Петков.

Той подчерта, че вярва в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение.

„Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота. Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни“, каза още премиерът.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране