17.11.2022 | 11:35
Петков разкости ГЕРБ, ДПС и БСП: Извършиха предателство срещу честния вот на българите! (ВИДЕО)
Хартиената бюлетина е една от най-тежките загуби на демокрацията в момента, коментира бившият премиер

Днес в правна комисия беше извършено предателство срещу честния вот на българските граждани. Реално хартиената коалиция – ГЕРБ, ДПС и БСП, казаха на българите в България „ние ще решаваме вместо вас“, а на българите в чужбина „не се интересуваме от вас“. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков в кулоарите на парламента на съвместен брифинг с „Демократична България“, след като тази нощ ГЕРБ, ДПС и БСП на практика прекроиха Изборния кодекс без никакво предварително обсъждане – върнаха хибридната форма на гласуване – с машина и с хартиена бюлетина, премахнаха електронното дистанционно гласуване и район „Чужбина“.

„БСП трябва да знае, че ако тези решения се гласуват в зала, ние няма да влизаме в коалиционни преговори с тях независимо с кой мандат. Те имат избор, ако подкрепят тези решения и в зала, те заявяват на техните избиратели – ние се връщаме трайно в статуквото, там където цари задкулисието. Това послание да е ясно на всички българи, че демократичната общност няма да позволи това да стане задкулисно, тихо, никой да не разбере и техният вот да бъде подменен“, отбеляза Петков.

„Хартиената бюлетина е една от най-тежките загуби на демокрацията в момента. Това да се върнем обратно към хартиена бюлетина, когато може над 160 хиляди хартиени бюлетини да са невалидни на последните избори, това е пълен погром на демокрацията и нарушава изцяло възможността българите да имат доверие в изборния процес. Една огромна червена линия се отвори с тази хартиена бюлетина и тя не е между нас и другите парламентарни групи. Това е между българските граждани и политиците, които седят в тази зала“, добави Кирил Петков, след като „Продължаваме промяната“ напусна пленарната зала.

„Това, което се случи миналата нощ надхвърля връщането на хартиената бюлетина. То е демонстрация на сила, демонстрация на мнозинството на реванша“, каза депутатът от „Демократична България“ Христо Иванов.

Той подчерта, депутатите от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ няма да влязат в зала в знак на протест до внасянето на темата за хартиените бюлетини за разглеждане.

„Ние „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ искаме българските граждани да разберат, че докато са спали тази нощ беше проведена „нощта на хартиената бюлетина“. Коалицията зад тази хартиена бюлетина е ясна за всички. Миналите избори ги купиха, тези искат да ги откраднат. Ние няма да го позволим“, каза генерал Атанас Атанасов.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране