22.09.2022 | 19:18
Пирин Ултра 2022 – отново с три трасета в сърцето на Пирин и отново старт от Световните серии по скайрънинг
Силно предизвикателни, дръзки и изискващи - трасетата на състезанието за шеста година ще предизвикат най-добрите бегачи от България и света

Шестото издание на ултрамаратона Пирин Ултра ще се проведе от 23 до 25 Септември в Пирин Планина. Старт/Финалът отново ще бъде разположен на централния площад в гр. Банско, и отново състезанието участва като официален старт в Световните Серии по Скайрънинг. В Сериите, Пирин Ултра е избран със своето най-късо, но най-технично и екстремно трасе – Pirin Extreme 38K. След представянето му през 2021г., трасето спечели сърцата на състезатели и публика и бе определено като едно от най-екстермните в Сериите. Макар и по-късо, трасето е силно технично, с 3300м+, а най-високата точка е първенецът в Пирин планина – вр. Вихрен (2914м)! Pirin Extreme преминава през няколко силно технични участъка, а именно Котешки чал, Кончето, изкачването от местността Премката до вр. Вихрен, северния ръб на вр. Тодорка. Стартът на Pirin Extreme 38K ще бъде даден на 24.09.2022, в 08:00ч. Бегачите ще имат лимит от 14 часа за преминаването на трасето.

Един час преди стартът на Pirin Extreme, в 07:00 на 24.09.2022, ще стартират и участниците по средното трасе – Трасе В 66К. Тук денивелацията е 4200м+, а най високата точка – 2686м – връх Куклите! Лимитът за преминава е 20 часа.

Ултра класиката на Пирин Ултра – трасето с дължина 160км и тази година ще предизвика любителите на дългите разстояния. Денивелацията на трасето е 11000М+, лимитът за преминаване 50 часа, а най-високата точка, която състезателите ще достигнат – едноименния връх Пирин (2662м). Стартът на Трасе А 160К ще бъде даден на 23.09.2022 в 08:00 часа. Маршрутът навлиза в дълбокото сърце на Пирин и освен тест за физиката и психиката на състезателите, е и награда и удоволствие за очите и душата.

През 2022г. в планината ще бъдат организирани 12 подкрепителни пункта, а екип от близо 30 души ще следи за безопасността по късото трасе Pirin Extreme. За движението на екипите ще се погрижат електрифицираните автомобили, осигурени от Hyundai.

Тази година участие вземат близо 500 участника от България и чужбина, сред които са водещите състезатели в Световните серии – Кристиан Матис (Швейцария), Николас Молина (Испания), Майте Майора (Испания). България ще бъде представена от  доказаните имена в световния скайрънинг елит – Антония Григорова и Кирил Николов-Дизела.

Призьорите в Пирин Ултра 2022 ще получат парични и материални награди от генералния спонсор на събитието – верига магазини Basecamp. Материални награди осигурява и главния спонсор – италианската компания за планински обувки Dolomite! Победителите ще се радват и на материални награди от Dometic – знаковата компания за производство на оборудване за аутдор приключения. А Пиринско осигуряват студената глътка свежест с 0% алкохол след Финала!

Движението на всички участници ще бъде следено на живо на широк екран в базовия лагер на състезанието, разположен на централния площад в гр. Банско, посредством GPS система за проследяване. Онлайн резултатите в реално време може да следите тук.

На Старт/Финала ще бъде обособена и Експо зона, където водещи български и чуждестранни компании в света на аутдор спортовете, ще представят своите продукти и услуги!

Photo: © Yanne Golev, Martin Angelov.

За скайрънинга:

Скайрънингът като спорт е създаден през 1992 година от италианеца Марино Глакомети и негови сподвижници. През 90те години на 20ти век, те поставят началото с първите състезания  на Монблан и Монте Роса. Към момента се провеждат над 200 състезания в 65 страни с над 30 000 участници. Популярността на спорта продължава да расте и с включването на Пирин Ултра в Световните серии, България става част от това развитие.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране