24.01.2022 | 0:26
Поклон! Стотици големи сърца дариха кръв за 17-годишната Александра
Майката на блъснатото от автобус момиче: Вашата обич и вяра ще върнат Али към живота

Дълга опашка от желаещи за кръводаряване се изви в неделя пред центъра на улица „Братя Миладинови“ в столицата. Стотици дойдоха, след като са били шокирани от новината за блъснатото от автобус 17-годишно момиче в София, което има нужда от кръводарители.

Апелът за помощ тръгна от социалните мрежи в събота. Буквално часове след това напълни двора на Националния център по кръводаряване в София.

Александра Нинова е настанена в „Пирогов” и се бори за живота си.

„Аз съм познат с Александра, която беше блъсната от автобус. Ходихме заедно на английски миналата година и случилото се ми повлия емоционално. Исках да направя нещо добро и да даря кръв за нея. За първи път дарявам кръв, но не се притеснявам от процедурата. Цялата тази процедура е нещо хуманно, не трябва да има финансов стимул“, каза Мартин Димитров – един от чакащите на опашката да дари кръв.

„Статия за момичето, което е прегазено от автобус ме мотивира. Трябва да се увеличи броя на кръводарители чрез кампания. Така е в повечето държави. В Тайланд на всеки три месеца всяка компания дарява кръв. Това може да се направи и в България“, заяви Атанас Тетиков.

Сред дарителите имаше и съученици на Александра.

Необходимата кръв беше събрана още до обяд в неделя. „За близките 24 часа има предостатъчно от нейната кръвна група. Не е фатално, част от хората могат да дойдат и утре. Това не е в ущърб на момичето”, заяви д-р Румен Йорданов.

„В София дарилите са над 130, има дарили и извън столицата. Респект и благодаря”, написа в личния си профил във Facebook Аделина Банакиева, която първа разпространи молбата на родителите на Александра да бъде дарена кръв.

В поста си тя публикува и трогателни думи на майката на Александра: „Тези думи са благодарността на една майка, чието дете се бори за живота си. Благодаря на всички лекари и специалисти от Детска реанимация в „Пирогов”, които денонощно поддържат искрата живот в дъщеря ми! Благодаря на всички приятели и познати, които веднага ни потърсиха, за да помогнат в бедата! Благодаря на хората, които организираха даряването на кръв за Али! От сърце благодаря на всички, които посветиха изключително мразовития неделен ден на живота на нашето дете и чакаха, за да дарят кръв за нея! Благодаря на всички, които се молят за Али и я споменават с обич и топлота! Мили хора, вярвам, че вашата помощ, вашата обич и вяра ще върнат Али към живота! Яна Алексиева, майка на Али”.

Екипът на болница „Пирогов“ също отправи благодарност към всички кръводарители, които днес се отзоваха на апела за спешно кръводаряване. „Десетки граждани благородно откликнаха на нуждата от кръв с кръвна група А (резус фактор положителен) и работата на болницата продължава безпроблемно. В момента разполагаме с достатъчно количество кръв и кръвни продукти, но отчитаме и факта, че нуждите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ продължават да остават високи“, съобщиха от болницата.

„Призоваваме гражданите да запазят позитивната енергия, генерирана в обществото, в резултат на апела за доброволни кръводарители, като продължават да даряват кръв за нуждите на болница „Пирогов“ през цялата предстояща седмица в Националния център по трансфузионна хематология в София. Само така можем да гарантираме, че ще бъдат избегнати нови критични ситуации, които да налагат отправянето на апели за спешно кръводаряване“, допълват от лечебното заведение.

Всички, които искат да помогнат на болницата, могат да дарят кръв в Националния център по трансфузионна хематология (ул. „Братя Миладинови“ 112), от понеделник до петък, от 8:00 до 12:00 ч. и от 13:00 до 18:00 ч.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране