29.06.2020 | 14:38
Полицаите плашат с протести
Най-големият синдикат в МВР твърди, че се нарушават социално-икономически права и се закани да защитават исканията си

Най-голямата организация на полицаите – Синдикалната федерация на служителите в Mинистерството на вътрешните работи (СФСМВР), се закани с протести заради проблеми с отношението на ръководството на държавата и на МВР към труда на служителите в МВР.

„Нашите искания нямат връзка с последните събития в МВР. Протестът се очертава да бъде на наша любима дата – 5 юли (професионалният празник на служителите в МВР). Тази седмица ще опитаме да не се стигне до протест, но това много зависи от МВР и от разбирането“, обясни в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на СФСМВР Илия Кузманов.

Той обясни, че са предложили промяна в ръководството на правно-нормативната дирекция. „Те са носители на сериозен стрес, проблемът с тази дирекция е доста сериозен и от много време. Лесно е да се докаже тежкият дефицит на компетентност там. Ние не се месим в управлението на МВР, а показваме на министъра къде нещата много тежко куцат“, подчерта Кузманов.

Според него много сериозно се нарушават социално-икономически права. „От около 5 години имаме проблем с един правен вакуум – извънреден труд в делнични дни не се компенсира по никакъв начин. Годишно могат да се получат такива 100-150 часа, ние имаме нужда и от възстановяване. Проблемът не е политически, но ние категорично посочваме, че има проблем в нашите отношения“, отбеляза още Кузманов.

Днес служителите ще сезират министър Младен Маринов и ще очакват резултати до сряда. „След неделя ще преминем и към регионални протести, ще бъдем много упорити. Няма да спрем, докато не се получи това, което сме казали“, каза председателят на СФСМВР.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране