22.11.2021 | 11:12
Посолството на САЩ обезпокоено от думите на Радев за Крим
Посолството на Щатите с позиция

Посолството на САЩ в София излезе с позиция за Крим, в която изразява неодобрението си от репликата на Румен Радев на предизборния дебат с другия кандидат Анастас Герджиков на 18 октомври.

Тогава Радев заяви, че Крим „е руски“. Радев обясни, че позицията му е същата като през 2016 г. – „във външната политика е важно да има прагматизъм. Санкциите, наложени на Русия заради Крим и Украйна, не дават резултат – колко години нямаме ефект от тези санкции. Търсят се прагматични подходи как да бъде решен този проблем“.

В позицията на посолството се казва, че САЩ са дълбоко загрижени от неотдавнашното изявление на президента и че „Съединените щати, Г-7, ЕС и НАТО винаги са били ясни и обединени в позицията си, че въпреки опита на Русия да го анексира и продължаващата окупация, Крим е украински“.

Пълният текст на позицията:

„Съединените щати са дълбоко загрижени от неотдавнашните изявления на президента на Република България Румен Радев, в които той определя Крим като „руски“. Съединените щати, Г-7, Европейският съюз и НАТО винаги са били ясни и обединени в позицията си, че въпреки опита на Русия да го анексира и продължаващата окупация, Крим е украински.

Всички ние, в това число и България, декларирахме на Срещата на върха по Кримската платформа през август, че Крим е неотделима част от Украйна и че ние не признаваме и няма да признаем руските опити да легитимират незаконното завземане и окупацията на полуострова. През последните няколко дни ние изразихме нашето дълбоко безпокойство пред българските власти, както във Вашингтон, така и в София“.

1 коментар

  1. Аноним каза:

    Де да се беше интересувало по същия начин от кражбите, корупцията, несвободата на словото, некачественото строителство, унищожените животни, пачките и кюлчетата в чекмеджето, откровените лъжи на премиера и още, и още.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране