22.09.2022 | 20:53
Правителството реши да купи още 8 F-16 за 1,3 млрд. долара
Всеки конфликт – замразен, тлеещ или горещ е риск за националната сигурност, но пряка заплаха за България няма, каза Димитър Стоянов

На заседание на Министерския съвет днес е приет и проектът за инвестиционен разход за придобиване на още 8 броя самолети F-16 BLOCK 70, като сумата е по трите договора е 1 296 412 185 долара.

Това съобщи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Той подчерта, че за българските ВВС е изключително важно придобиването на нова техника. „В проекта са включени и способности за нанасяне на удари въздух – повърхност, въздух – въздух. Т.е. ние ще имаме една пълноценна ескадрила от 16 самолета. Очакванията са самолетите да пристигнат през 2027 г.“, уточни министърът.

Освен решението за изтребителите правителството днес е приело програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната. Тя включва 13 проекта на обща стойност 6,6 млрд. лв. Тези проекти покриват само една част от необходимите 188 способности, установени при прегледа на отбраната.

„Отчитайки икономическото и финансово състояние на страната, акцентирахме само върху 13 способности. Считам, че е вредно да се пестят пари по отношение на националната сигурност. Българската армия е подценявана повече от 30 години. Технологично ние изоставаме значително от нашите съюзници. Съвременната геополитическа среда изисква от нас да помислим в посока модернизиране на българската армия“, каза Стоянов.

Правителството реши да да предостави хуманитарна помощ на Украйна. Страната ни изпраща 350 медицински комплекта, които осигуряват медицинско обслужване на 35 000 граждани. Дарението се осъществява по искане на украинската страна, съобщи министър Стоянов.

„Всеки конфликт – замразен, тлеещ или горещ е риск за националната сигурност, но пряка заплаха за България няма. Страната е в системата на колективна отбрана на НАТО“, каза министър Стоянов, помолен да коментира обявената в Русия частична мобилизация.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране