15.03.2023 | 17:52
Президентът Радев коментира инцидента с военния дрон на САЩ над Черно море
"Всеки ден от тази война увеличава риска за мира в глобален аспект"

Президентите на Румъния и България също коментираха инцидента със сваления американски дрон. Клаус Йоханис е на официално посещение у нас по покана на българския държавен глава.

Според Румен Радев конфликтът в Украйна вече прераства в глобален икономически сблъсък. Смята, че трябва да се направи всичко възможно да не се допусне да прерасне в глобален военен сблъсък. По думите му, ако конфликтът продължи във времето, ще разшири своя териториален обхват и форми на военни стълкновения.

„Трябва да бъдем изключително внимателни и проактивни с това, което се случва, говорейки за руската агресия в Украйна. Този конфликт вече прераства в глобален икономически сблъсък, но ние трябва да направим всичко възможно да не прерасне в глобален военен сблъсък. Конфликтът, ако продължава във времето, ще продължи да разширява и своя териториален обхват и форми на военни стълкновения. Вижте само събитията от изминалата и тази година. Взривът на Керченския мост, взривяването на Северен поток, падането на ракета на територията на Полша и смъртта на невинни цивилни граждани, а сега и случаят с дрон над неутрални води в Черно море. Това трябва да ни подсказва, че всеки ден от тази война увеличава риска, не само за нашите икономики и социални системи, увеличава риска за гарантиране на мира и сигурността в глобален аспект. Затова, наред с подкрепата за Украйна, ние трябва да работим така, че този конфликт да бъде преустановен възможно най-бързо“, каза Радев.

„Инцидентът с дрона вчера е тежък инцидент и буди съжаление. Официалното съобщение по този въпрос се прави от американска страна“, каза от своя страна президентът на Румъния Клаус Йоханис.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране