25.05.2023 | 10:55
Припадат по Борисов! Симпатизанти на ГЕРБ и депутати го бранят на разпита (ВИДЕО)
Не разбираме защо спекулации се прокарват през прокуратурата за пореден път, коментира Даниел Митов

На два разпита в прокуратурата в 10 часа сутринта, но на различни места е призован в четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. От него чакат обяснения за делото “Барселонагейт”, както и за неясна засега проверка за корупция и злоупотреба с власт.

Около 200 симпатизанти на ГЕРБ се събраха пред прокуратурата на ул. “Черковна”, за да подкрепят Борисов. Там са и депутатите от партията Костадин Ангелов, Лъчезар Иванов, Тома Биков, Румен Дилов и Николай Нанков, както и шефът на Народното събрание Росен Желязков. Те напуснаха парламента, за да отидат да подкрепят лидера на партията.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пристигна в Софийска градска прокуратурата за първия си разпит от прокурор за деня с черен джип, който влезе в подземния паркинг. Разпитът е за къща за над 4 млн. евро в Испания, обитавана от българката Борислава Йовчева и сина ѝ. Делото “Барселонагейт” бе образувано след публикации, според които жената е близка на лидера на ГЕРБ, а той бил баща на детето ѝ. Борисов многократно е отричал и двете. Къщата е собственост на директор в петролна компания, а по разследването се проверяват пари, които бащата на Йовчева получавал от офшорки.

Симпатизантите, събрали се пред прокуратурата, скандираха името на лидера на ГЕРБ.

“Барселонагейт” бе изрично споменат от главния прокурор Иван Гешев преди 2 седмици, когато той отказа да подаде оставка. Тогава Гешев обяви, че наблюдаващият прокурор е бил притискан да прекрати делото.

По-късно днес Борисов ще отиде и в Съдебната палата за разпит във Върховната касационна прокуратура. Тя е по сигнал от гражданско сдружение от миналата седмица. В него имало “твърдения за корупция и злоупотреба с власт”, обясниха от държавното обвинение, без подробности. Вероятно става въпрос за сигнали на “Боец”, които бяха внесени след първата пресконференция на Иван Гешев, на която той скъса оставката си. Лидерът на движението Георги Георгиев твърди, че сигналът съдържа свидетелски показания от бизнесмен. Той твърдял, че лично е предал подкуп на Бойко Борисов в тоалетна, за да му бъде възстановен ДДС в размер на милиони. Ставката, признава търговецът, била законно възбранена заради фалшиви фактури.

“Не разбираме защо спекулации се прокарват през прокуратурата за пореден път”, коментира зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов в двора на прокуратурата.

Според него привикването на Борисов на разпит, както и заплахата да бъде поискан имунитетът на депутата Делян Добрев е натиск, както народни представители да си променят позицията по правосъдната реформа, така и да се осуети съставянето на правителство.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/619808013423962/

 

 

https://www.facebook.com/Novini.bg/posts/pfbid02hZyiUe6krYoDyxTdToDwNJCLHUG1NtuaYXj1csTpGSarZeVBYqqiUJvoGm5pPL12l

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране