23.05.2023 | 16:35
Прокуратурата иска имунитета на Делян Добрев, ощетил НЕК с над 4,5 млн. евро
Твърденията са за това, че престъплението е извършено от народния представител в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма

Софийска градска прокуратура е поискала имунитета на депутат с инициали Д.Д. Става дума за Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, съобщава Нова телевизия, позовавайки се на свои източници.

Мотивът е продължаване на наказателно производство срещу него.

Софийска градска прокуратура предложи на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано искане до Народното събрание на Република България за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Д. Д., депутат в 49-ото Народно събрание.

Предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към СГП във връзка с досъдебно производство, по което народният представител има качеството на обвиняем за твърдяно престъпление умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай.

Твърденията са за това, че престъплението е извършено от народния представител в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма, който не е упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителния директор и на Съвета на директорите на „БЕХ” ЕАД, на които е възложено управлението и разпореждането с обществено имущество, като не е организирал, координирал и контролирал осъществяването на държавната политика в областта на енергетиката съобразно Решение на МС № 250/28.03.2012 г. за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене”, потвърдено с Решение № 3565-НС на Народното събрание от 29.03.2012 г., и не е осъществил контрол по въпрос от неговата компетентност.

Според наблюдаващия прокурор от това са последвали значителни щети за предприятието – „НЕК” ЕАД (дъщерно дружество на „БЕХ” ЕАД), в размер общо на 4 561 697,27 евро.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране