19.09.2023 | 17:14
Протестиращи блокираха центъра на София
Участват хиляди енергетици и миньори от различни краища на страната

Центърът на София бе блокиран днес по обед от демонстрация. Очакват се горещи протестни часове и дни, а и проблеми за столичани с придвижването.

Днешният протест е на „Подкрепа“ и КНСБ – по повод перспективите във въгледобива. Участват хиляди енергетици и миньори от различни краища на страната. Започна в 12 часа под прозорците на министрите. Но акцията бе планирана за по-рано – множеството се събра в 11,30 часа на площад „Свети Александър Невски” и след шествие по „Оборище”, „Георги Раковски”, „Цар Освободител”, „Княз Александър Дондуков” достигна официалния вход на Министерски съвет.

Протестиращите не одобряват представените проекти на териториални планове за преход към декарбонизация на трите въглищни района Стара Загора, Перник и Кюстендил. Предвиденото закриване на мощности във въглищните централи ще закрие пряко 20 000 работни места и още 60 000 косвено. Синдикатите очакват среща с премиера Николай Денков.

Има и втора „точка на кипене“ – подгряват я зърнарите. Край Долни Богров се струпват стотици трактори и други тежки машини. Идеята е и те да демонстрират на жълтите павета, продължавайки проявите от вчерашния ден. Очаква се земеделци без машини да се присъединят към днешния протест, или поне да се настанят след края му. Но голямото навлизане на техниката в столицата се планира за утре.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране