12.01.2022 | 13:58
Кръв се лее пред парламента: Сблъсъци между протестиращи и полиция, има арестувани! (ВИДЕО)
Представители на полицията и жандармерията са образували кордон между сградата и недоволните, в случай че решат да нахлуят в Народното събрание

В 12 часа започна националният протест, организиран от партия „Възраждане“, срещу зелените сертификати и принудителната според тях ваксинация.

Организирано автобуси пристигат от цялата страна, а хората се събират на площад „Народно събрание“, за да изразят своето недоволство. Всички те са без маски, защото не подкрепят и противоепидемичните мерки.

Представители на полицията и жандармерията са образували кордон между сградата на парламента и протестиращите, в случай че недоволните решат да нахлуят в Народното събрание.

Междувременно стана ясно, че парламентарната група на „Възраждане“ е напуснала пленарната зала, за да се присъедини към протестиращите.

Лидерът Костадин Костадинов най-вероятно ще пропусне партийното събитие, тъй като е поставен под карантина заради контакт със заразения с коронавирус председател на парламента Никола Минчев.

Полицейското присъствие в района е засилено. На място има и водно оръдие.

Лидерът на „Възраждане“ все пак се включи на протеста онлайн – чрез платформата Zoom. Костадинов призова протестиращите „да поискат сметка за безчинствата, на които е подложен целият български народ“.

„Днес вие сте тук на площада да измиете срама на една нация! Свободата не се извоюва чрез писане на статуси във Фейса! Свободата се извоюва на улицата“, обърна се той към протестиращите.

Малко след 13 часа напрежението нарастна и протестиращите пробиха полицейския кордон пред НС. Чуваха се викове „Боклуци“ и „Оставка“.

На място пристигна и жандармерията. Стигна се и до арест на мъж, който е имал оръжие.

Има и сблъсъци между полиция и протестиращи, в резултат на който хора са пострадали, някои с разкървавени носове.

Вътре в сградата на НС има малцина депутати, повечето си тръгнаха по-рано, а входовете от вътрешната страна са подсилени с маси и столове. Те са охранявани от НСО.

 

 

 

 

 

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране