18.06.2022 | 18:17
Първан Симеонов: Свалянето на Никола Минчев беше демонстрация, тя се оказа автогол
„Нинова разглежда Радев като конкурент в широкото ляво консервативно пространство”

Демонстрацията на сила, може би донякъде вдъхновена от ДПС – това е техен присъщ стил, всъщност се оказа автогол”. Това каза социологът Първан Симеонов в студиото на „Офанзива с Любо Огнянов”. По думите му не е имало никаква нужда от свалянето на Никола Минчев от председателското място в Народното събрание. Според социолога тези действия са подали „удобна топка” на „Продължаваме Промяната”, които са организирали протести в София. „В момента, за някой друг час или ден инициативата отново е в „Продължаваме Промяната”, смята Симеонов. „Това в момента е преврат колкото Кирил Петков е национален предател. Става дума за абсолютни политически клишета“, допълни социологът.

Според него действията на лидера на „Има такъв народ” по оттеглянето им от управляващата коалиция са по-скоро продиктувани от емоции, отколкото от някакъв конкретен план. „След като Слави Трифонов дръпна килимчето на това управление, Бойко Борисов няколко дни се чуди – буквално му беше спрял токът. Личеше му, че иска това правителство да продължи по пътя си надолу”, коментира социологът.

По думите му инициирания от ГЕРБ вот на недоверие е услуга за ПП, защото ако те бяха ерозирали по естествен път, щяло да е по-добре за опозиционната партия. „Сега някак си се случи преждевременно и „Продължаваме Промяната” получава невероятния шанс да се консолидира отново и то по тема, която й е удобна – статуквопромяна. Темата „Изток-Запад” не й е удобна – ПП се опитва да прави сложен баланс по нея”, категоричен е Първан Симеонов.

Той не скри, че не знае резултата от предстоящия вот на недоверие и го нарече „надбягване с времето”. „Топката е в полето на ИТН”, добави социологът.

„Президентът истински вярва, че е рано да се вдига спирачката, която България сложи пред Македония пред европейския път”. Така Първан Симеонов коментира словесните престрелки между президента Румен Радев и премиера Кирил Петков. Според анализатора Френското предложение трябва да бъде разгледано, но „в 12 без 5 няма никакъв смисъл да се бърза”. Той каза, че в него не са подчертани важните неща, свързани с общото ни минало с РСМ.

„Нинова разглежда Радев като конкурент в широкото ляво консервативно пространство”, заяви Симеонов и предположи, че президентът е гледа отвисоко, защото рейтингът му бил несъизмерим с лидера на БСП. „Всичко, което властта трябва да прави, понякога дори с опозицията, е да внушава спокойствие”, смята социологът. По думите му ПП трябва да успокоят говоренето, за да не създават паника у хората.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране