07.08.2019 | 12:12
Работещите бедни в България са към 800 000
България е рекордьор по нарастване на заплатите, заяви социалният министър Бисер Петков

Издръжката на живот у нас расте. Това показват последните данни на КНСБ. Според профсъюзите 2448 лева е издръжката на живот за семейство с двама възрастни и две деца.

За година парите, с които трябва да разполага домакинството, са се увеличи с 87 лева. Чистата заплата за един възрастен не трябва да бъде под 1224 лева. Реално обаче тя е по-малко, според данните на синдикатите.

„Работещите бедни са 600 – 800 хиляди”, заяви социалният министър Бисер Петков в студиото на „Тази сутрин”. Това са хората, които получават доходи от труд, но те не им стигст за да покрият издръжката си на живот.

„Искам да посоча, че и доходите нарастват. 1208 лева е средната заплата според НСИ в първото тримесечие”, каза министър Петков, който отбеляза, че един от лостовете за влияене на правителството върху доходите е размера на минималната работна заплата, а тя е скочила от 510 на 560 лева.

Не е било постигнато споразумение как да се изчислява минималното работно възнаграждение между социалните партньори, но в управленската програма са посочени нейни нива на нарастване и те се спазват, категоричен е Петков.

„България е рекордьор по нарастване на заплатите”, заяви Бисер Петков, но призна, че възнагражденията у нас са далеч от тези в останалите страни в ЕС.

Петков допълни, че все още има голямо неравенство в доходите между различните райони в страната. Най-тежко е положението в Северозапада, докато в София, например, – където има инвестиции, доходите растат.

Друг начин за влияние върху живота на хората, живеещи в бедност, е чрез „социалните трансфери” като целевите помощи за отопление.

Социалният министър успокои, че в размера на новите помощи е отчетено повишението на цената на тока, както и индексацията на пенсиите, така че финансовите средствата да бъдат адекватни за целта, за която са предвидени, и да няма изключени нуждаещи се.

Досега 124 000 хора с увреждания са преминали индивидуална оценка, като 9 500 от тях са заявили нужда от лична помощ, а 8 500 са получили направление за такава. Хората, които имат право на социална помощ и придобивки, са около 80 000.

В момента 24 000 ползват личен и социален асистент, като те имат право да получат лична помощ и по новия закон, ако подадат молба. За да няма двойно финансиране, този, който получава добавка за лична помощ в размер наоколо сто лева, трябва сам да прецени дали да се лиши от тези 100 лв., за да има личен асистент.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране