20.10.2020 | 15:45
Радев е бил контактен с COVID-19 позитивен, от президентството отричат
На президента е направен тест за коронавирус, който е отрицателен

Президентът на България Румен Радев е бил контактен с COVID-19 позитивен. Това обяви естонският държавен глава Керсти Калюлайд в профила си във Facebook. Заразеният е командващият ВВС ген. Димитър Петров, научи NOVA от свои източници. Калюлайд посочва още, че Радев не е посетил официалната вечеря, провела се в понеделник след срещата на иницитавата “Три морета”.

„Срещата на върха „Три морета“, която се проведе вчера, може да се счита за успешна. За съжаление трябваше да отменим официалното посещение на българския държавен глава, планирано за днес, защото вчера следобед се оказа, че президентът Радев е бил в контакт с човек, дал положителна проба за COVID-19, преди да пристигне в Естония. Взети са всички необходими мерки. Говорих по телефона с Радев тази сутрин и се съгласих, че при тези обстоятелства отмяната на посещението е единствената правилна стъпка“, написа още Калюлайд.

От президентсвото отрекоха информацията:

„Президентът Румен Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус. По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. Още на първия ден от пристигането на българската делегация в Талин на президента Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен“, казват от ведомството.

Днес сутринта Радев и съпругата му Десислава трябваше да пристигнат в сградата на администрацията на естонския президент, където се очакваше да бъдат посрещнати от Калюлайд и съпруга й.

Към 11 часа стана ясно, че срещата е отменена заради усложнената обстановка и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма. Затова двамата лидери са провели само телефонен разговор.

От президентската институция заявиха, че на състоялата се вчера среща между двамата в Талин са били обсъдени темите от дневния ред на двустранните отношения, както и инициативата „Три морета“.

По-късно днес Радев трябваше да се срещне с председателя на парламента и с премиера на Естония. След това беше планирано и посещение в Центъра за върхови постижения в киберотбраната на НАТО. За късния следобед имаше планувано и участие на държавния глава в конференция.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране