29.06.2020 | 18:21
Радев за Узунов: Игрите на прокуратурата са несъвместими с демокрацията
За тези записи трябва да има независима експертиза за тяхната автентичност, подчерта президентът

Президентът Румен Радев изрази задоволството си от посещението си в град Козлодуй.

“Козлодуй като начин на функциониране и хората в града са жизнено важни за България”, обяви той.

Държавният глава коментира последната порция записи, в които се споменава, че се чува гласът е на премиера Бойко Борисов.
„Отново твърдя, че за тези записи трябва да има независима експертиза за тяхната автентичност, защото тя не може да бъде осигурена от българската прокуратура, която е заинтересована страна. Знаете в един от записите се споменава името на главния прокурор. Записите наистина са тревожни. Ако се установи тяхната автентичност, ще се покаже на Европа кой и как управлява”.

По повод замесването и на неговото име в последните записи президентът призова да се прегледат репортажите от периода, за който става въпрос. По думите му това ще даде отговор на въпроса автентични ли са записите.

Радев коментира и проектът АЕЦ „Белене“. „Ядрената енергетика е стратегически отрасъл за България… Трябва да бъдат взимани решения навреме, защото те са важни. Засега ядрената енергетика е най-евтината и безопасна базова енергийна мощност. Тя е почти 1/3 от енергийния микс в България. Важно е да намери най-накрая отговор на въпроса ще имаме ли втора атомна централа. Всеки ден закъснение е пагубен за проекта“, заяви държавният глава. „Не можем да се опитваме да строим колос с глинени крака“, отбеляза държавният глава.

Държавният глава говори и за скандала около неговия съветник Пламен Узунов. „Както виждате, аз не бързам със своите действия по отношение на г-н Пламен Узунов, защото ако вярвах в безпристрастността на прокуратурата, аз щях много бързо да взема най-лесното решение за неговото отстраняване. Но сами виждате, че при тази очевидна тенденциозност на прокуратурата и то с нарушение на закона и вземане на страна в политическите игри. Това за мен е недопустимо. Такова едно заиграване е несъвместимо с демокрацията. И точно този казус е много по-важен, отколкото действията на самия Пламен Узунов, които може да реши само и единствено съдът“, каза той.

За вратовръзката си на цветя Румен Радев заяви, че е поканен на празник в Белоградчик и сподели, че на празник трябва да се ходи с празнично настроение. “Рано или късно скандалите ще спрат”, добави той.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране