22.12.2023 | 8:26
Радев: ПП-ДБ изнасилиха Конституцията с Пеевски и Борисов, ще сезирам КС! (ВИДЕО)
"Съвсем доскоро се надпреварваха да тръбят, че те двамата са мафия, а днес управляват заедно с тях"

Президентът Румен Радев ще сезира Конституционния съд по повод шестата поправка в Конституцията, гласувана тази седмица, съобщи той тази сутрин пред журналисти преди да замине на посещение в Косово по покана на президента Вьоса Османи-Садриу днес и утре.

“Съвсем доскоро “Продължаваме промяната – Демократична България” се надпреварваха да тръбят, че Пеевски и Борисов са мафия. Днес те управляват заедно и изнасилват конституцията заедно, и така щели да ни спасяват от корупцията. Това е толкова зловонно, че ще достигне до всеки, който се опитва да ни спъне за Шенген”, каза Радев.

Той остро критикува приетите от парламента окончателно конституционни промени. По думите му управляващото мнозинство или не осъзнава какво прави, или промените се правят в името на конкретни хора – например за индулгенция на министри, които са имали двойно гражданство.

“С промените в Конституцията мнозинството очевидно изпълнява поредния етап в онзи злополучен запис на ПП, който всички бързо забравиха. Явно апетитът им за власт не се побира в Конституцията и тя трябваше да бъде променена”, заяви Радев.

Президентът подчерта, че ще сезира Конституционния съд по тези въпроси и че президентството се работи сериозно по въпроса.

Румен Радев каза още, че няма намерение да налага вето на Закона за държавния бюджет, който бе приет от Народното събрание вчера.

Днес българският президент ще бъде посрещнат с официална церемония от президента на Косово. Румен Радев и Вьоса Османи-Садриу ще проведат среща „на четири очи“ и ще ръководят пленарните разговори между делегациите на двете държави.

Във фокуса на визитата му в Косово са развитието и задълбочаването на двустранните отношения, сътрудничеството в сфери от взаимен интерес, европейската перспектива на Косово и развитието на българската общност в страната. Акцент ще бъде поставен още върху регионалната стабилност и сътрудничеството в Югоизточна Европа, съобщиха от прессекретариата на президента.

В рамките на първия ден от посещението си президентът Радев ще се срещне с министър-председателя на Република Косово Албин Курти и ще разговаря с кмета на община Прищина Препарим Рама.

Утре дъжавният глава ще се срещне в Призрен с представители на българската общност и ръководствата на техни сдружения в страната. По-рано през деня държавният глава ще проведе среща с командира на мисията на Международните сили за сигурност в Косово генерал-майор Йозкан Улуташ, както и с българския контингент, участващ в мисията.

 

https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/424395383246035

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране