06.02.2020 | 10:54
Разкриха името на първия българин в черния списък на САЩ
Участвал е в корупционни действия

В изявление, публикувано на сайта на американското посолство в България, държавният секретар на САЩ Майк Помпео оповести името на първия български гражданин, на когото е наложена забрана за влизане в САЩ заради „участието му в сериозна корупция“.

Съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов е обвинен, че в качеството си на длъжностно лице „е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България“. Изявлението на Помпео идва само ден, след като посланичката на САЩ в България Херо Мустафа обяви, че съвсем скоро ще бъде оповестено името на първия български гражданин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция.

Миталов и казусът „Малинов“

На сайта на американското посолство четем, че името на Миталов е огласено по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 година. Очевидно Държавният департамент разполага със солидни доказателства, че Миталов пряко или косвено е участвал в корупция. Забраната за влизане на територията на САЩ важи и за съпругата му Корнелия Стойкова-Миталова, както и за дъщеря му Гергана Миталова.

Името на Миталов се разчу, след като в края на октомври м.г. в качеството си на съдия от Специализирания наказателен съд той разреши на обвинения в шпионаж лидер на движение „Русофили“ Николай Малинов да напусне България, за да получи награда лично от руския президент Владимир Путин. Малинов, който е бивш депутат и бивш издател на вестник „Дума“, през септември м.г. бе обвинен в шпионаж в полза на Русия, в резултат от което му беше наложена забрана да напуска страната.

Санкционираният сега от САЩ Андон Миталов започва работа като военен следовател в Софийската военна окръжна прокуратура през 1991 година. По-късно става военен прокурор, но подава оставка през 1999 година. След това работи като адвокат до 2011 година, когато се опитва да се върне на прокурорския си пост. Миталов оспорва освобождаването си, като твърди, че подписът под оставката му не е негов – въпреки че през 1999 лично получава заповедта за освобождаване, както и полагащото му се обезщетение, припомня вестник „24 часа“. Върховният административен съд (ВАС) отхвърля искането на Миталов и не го възстановява на поста. Две години по-късно той се кандидатира за съдия в Специализирания наказателен съд, но Висшият съдебен съвет отказва да го назначи. Миталов отново обжалва пред ВАС, като този път печели делото. Така през 2014 става съдия в Специализирания наказателен съд.

„Първото такова огласяване в България“

В изявлението си за санкционирането на Миталов държавният секретар на САЩ Майк Помпео отбелязва, че „това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб“. Държавният секретар допълва, че Съединените щати ще продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране