03.06.2019 | 13:13
Районен кмет с 1200 лева заплата ползва  като  свой апартамент от 500  плюс 500 квадрата
КПКОНПИ обискира мезонета, обитаван от кмета на пловдивския район "Северен" Ральо Ралев

Служители на КПКОМПИ и полицията посетиха на 2 юни мезонета, обитаван от арестувания кмет на район „Северен“ Ральо Ралев. Бус на Криминалистичната лаборатория, няколко полицейски автомобила и служебни коли на Комисията от София паркираха около 20 часа на бул. „Шести септември“ 35-А , където на последния етаж на сградата Royal Hill е разположен мезонет с площ 540 квадрата и терасата със същия размер. В поредица от текстове  TrafficNews разкри подробности за тайната „квартира“ на районния кмет, както и версии за нейното придобиване. Обискът, извършен служителите на Комисията за противодействие на корупцията, идва след публикациите в сайта.

Репортер, който бе на място, съобщи че проверката е продължила няколко часа. Интересното в случая е, че преди посещението на униформените, някой очевидно се е опитал да заличи следите от живот в жилището, като изнесе дрехи и вещи, които биха свързали въпросния обитател с луксозното място. На площадката пред апартамента са били струпани десетина куфара и пътни чанти.

Въпросното жилище се води собственост на фирма „Балканика“ ЕООД, която е инвеститор и на цялата сграда „Royal Hill“. Според регистъра там не живее никой.  Апартаментът е на последния етаж. Той се състои от два свързани апартамента по 125 квадрата, който в последствие е надстроен с още един етаж, превръщайки го в мезонет. Покривното пространство на мезонета и съседната сграда е превърнато в огромна тераса, на която има джакузи, японска градина, кътове за отдих и много зеленина.

По неофициална информация кметът Ралев е негласен съдружник в дружеството „Балканика“. Той често бил виждан в офиса на компанията.

Фирма „Балканика“ ЕООД е собственост на Минчо Бояджиев. Според търговския регистър собственикът се занимава със строителство, държи най- големия склад за търговия със строителни материали в Пловдив.  Участва редовно в търгове за закупуване на общински имоти. В публичния регистър на разпоредителните сделки в община Пловдив през последните години фирмата е закупила 5 общински имота. Най- скъпият от тях е на ул. „Средец“ 68 с площ от 770 квадратни метра на цена от 1,15 милиона лева. В момента там се изгражда 9- етажна сграда,  която предстои да бъде превърната в клиника. Възложител на проекта е фирма „Балканика“,  а строител „Софстрой“.

Кметът Ралев бе задържан по обвинение в корупция. Строителен предприемач в Пловдив е бил изнудван за 60 000 лева, за да му бъде издадено строително разрешение от район „Северен“. Паралелно с Ралев бе арестуван и посредникът, който е получил белязаните пари – карловския бизнесмен Иван Делевски, собственик на  мрежа за кабелна телевизия. Голяма част от времето си той прекарвал в чужбина, където имал имот

По данни на TrafficNews предприемачът, подал сигнала срещу Ралев е собственик на малка строителна фирма с не повече от два приключени обекта. Проектът, за който той е търсел протекции и съдействие, е бил връщан неколкократно заради нарушения. Този строителен предприемач подал сигнал лично до премиера Борисов.

 

Текстът е на Парашкева Иванова от  TrafficNews. Заглавието е на Антени.eu

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране