14.09.2021 | 11:45
Рашков: Гешев го пазят от три места, от какво се страхува?
"Струва ми се, че най-добре би било този човек да бъде инициаторът на такава промяна, а не да чака законови промени"

Този въпрос не е обсъждан. Ще чуете всичко на 16-и. Всяко предварително говорене би било неправилно и дори неприлично към момента. Така служебният министър на вътрешните работи и вицепремиер Бойко Рашков отговори на въпрос дали ще остане и в следващото служебно правителство.

Относно слуховете в последните дни, че ще вземе участие в бъдещия политически проект на министрите Кирил Петков и Асен Василев Бойко Рашков призна, че „не знае с каква цел името му е било обвързано с партията“ и подчерта, че „няма такова нещо“.

По темата с отнемането на Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор вътрешният министър изрази надежда, че парламентът ще успее да го направи.

„Бих искал парламентът да смогне да направи това, защото такава порочна структура не сме имали – един представител на ръководно ниво в прокуратурата да има състав от 150 души с 10 млн. лева годишен бюджет и да няма нито един включен в защитна програма свидетел… Така се натрапва мнението, че толкова на брой служители в това Бюро охраняват само главния прокурор. Има и нещо друго, което е много смущаващо по мое мнение. Страхува ли се толкова много, че да има защита от три места – Бюрото за защита на свидетели, които бдят денонощно за него, около дома му да пази НСО и от 6-о РПУ в София да патрулират коли денонощно около оградата на резиденция Бояна. Подобно нещо никой не си е позволявал досега и трябва да настъпи някаква корекция. Струва ми се, че най-добре би било този човек Иван Гешев да бъде инициаторът на такава промяна, а не да чака законови промени“, каза Рашков, цитиран от novini.bg.

Той припомни, че преди години Бюрото защита е било към Министерството на правосъдието и тогава е било ефективно и не е имало никакви проблеми с него. Допълни още, че нищо не е налагало преместването му към прокуратурата.

„Тези апокалиптични картини, които очертава Иван Гешев, че ако се махнат Спецпрокуратурата, спецсъдилищата и Бюрото щяло да настъпи нещо, но нищо няма да настъпи“, посочи служебният вицепремиер.

На въпрос дали има засилване на мигрантския натиск по границата вътрешният министър обясни, че все още такъв натиск няма, но призова „да не се успокояваме, а да бъдем много бдителни“.

По отношение на предстоящите избори Бойко Рашков сподели, че трябва следващият ръководител на силовото ведомство още от сега да започне акции, за да предотврати продаването и купуването на вот.

Това ще бъде тактически правилно, за да тушираме криминалния вот, каза той.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране