05.09.2023 | 10:03
Рекордните 110 отбора ще застанат на старт в щафетния маратон на България утре
По традиция ще участват най-силните атлети на страната в средните и дълги бягания, както и стотици любители на спорта

Деветото издание на щафетния маратон на България „София Екиден Маратон“ ще отбележи рекорд по броя на състезателите. 90 отбора ще стартират в надпреварата за възрастни, а около 20 тима ще се състезават при децата. Надпреварата ще се състои утре, 6 септември, от 9:00 часа пред стадион „Васил Левски“. Част от улиците и булевардите близо до тази локация ще бъдат затворени същия ден до 13.30 часа.

По традиция на старт ще застанат най-силните атлети на страната в средните и дълги бягания, както и стотици любители на спорта. В заявките личат имената на Мирослав Спасов, Алекс Василев, Стоян Владков, Николай Първанов и други.

От няколко години щафетният маратон приема и Държавното отборно първенство на Българската Армия. Заявки са подали 10 тима от различни родове войски в цялата страна. Състезанието е за отбори от по шестима души, които ще изминат класическата дистанция от 42.195 км. Бегачите ще бъдат разпределени на шест поста (5 км+10 км+5км+10км+5км+7.195 км = 42.195км).

Събитието се провежда в чест на националния празник – Съединението на Княжество България и Източна Румелия, за което символизира и щафетното бягане. Трасето е със старт-финал пред стадион „Васил Левски“, а атлетите ще бягат из централните улици на столицата.

И тази година състезанието е под патронажа на посолството на Япония и е включено в календара на японските дни на културата през месец септември.

Щафетните маратони са едни от най-популярните състезания в света на леката атлетика. В различни страни тези прояви имат различно име, но организаторите на българската надпревара предпочитат класическото „Екиден“ – в знак на уважение към японската традиция. За първи път щафетен маратон се провежда именно в Япония.

Освен професионални спортисти в състезанието могат да се запишат и любители. Така всеки може да премери сили или да бъде в един отбор с част от най-силните спортисти на България. Отборите могат да бъдат изцяло мъжки, женски или смесени. Повече информация може да намерите на www.sofiaekidenmarathon.com.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране