08.06.2021 | 21:58
“Репортери без граници“: Властите да проверят бившите медии на Пеевски
Повод за позицията на организацията станаха наложените от САЩ санкции по закона “Магнитски“, които бяха оповестени преди седмица

Властите в България да разследват Делян Пеевски за търгуването му на “позитивно медийно отразяване срещу защита от наказателно преследване“, както и как са се финансирали доскоро притежаваните от него медии. За това призова в своя позиция международната организация “Репортери без граници“ (RSF), предаде „Свободна Европа“.

Повод за позицията на организацията станаха наложените от САЩ санкции по закона “Магнитски“, които бяха оповестени преди седмица. В мотивите за поместването на Пеевски в списъка със санкционирани освен участие в корупция, търговия с влияние и подкупи и налагане на контрол върху ключови институции в България, американските власти посочиха също и че през септември той е “работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г.“, а замяна, след договорка с политици, е получил защита от наказателно преследване.

От RSF настояват да се обърне специално внимание на публичните средства, които са отивали по посока на притежаваните от Пеевски медии.

“Репортери без граници” от години предупреждава, че конфликтът му на интереси и корупцията имат разрушителен ефект върху свободата на словото”, се казва още в позицията.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране