01.07.2022 | 17:31
Румен Радев връчи мандата на ПП, Петков нищо не каза (ВИДЕО)
Българите споделят основателни тревоги за растящите цени, за нарастващата неизвестност и нестабилност, заяви президентът

Държавният глава връчи папката за съставяне на правителство на посочения за кандидат-премиер от най-голямата парламентарна група – „Продължаваме промяната“. Това е Асен Василев. Кирил Петков поема преговорния екип за подкрепа за кабинет „Василев“.

„България е в политическа, икономическа и социална криза. Българите споделят основателни тревоги за растящите цени, за нарастващата неизвестност и нестабилност“, заяви Румен Радев при връчването на мандата.

„Реформите и средствата по Плана за възстановяване и устойчивост чакат своята реализация. От вчера имаме и външно-политическа криза. Спомняте си, че при връчването на мандата за съставянето на сегашното правителство в оставка, аз предупредих, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система още в първите 100 дни, то статуквото ще потърси своя реванш. Българските граждани, нашето общество и институции имат нужда от сигурност и предвидимост, от надеждна защита на обществения интерес, а това означава най-вече отговорност и усилие за съставяне на стабилно правителство, което да отговори на интересите на българските граждани. Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична, просперираща и европейска България“, добави президентът.

БСП се връща на масата на преговорите след като Кирил Петков няма да е номиниран за премиер. Разривът дойде след изгонването на руски дипломати.

„Нашето условие е изпълнено, ще разговаряме с „Продължаваме промяната“ за съставяне на правителство. Част от приоритетите са и наши, но ще добавим и свои: социална политика, здравеопазване“, каза Корнелия Нинова, лидер на БСП.

„Демократична България“ са готови на разговори за правителство, но не всяка цена.

„Важни са тези коалиционни отношения как ще бъдат структурирани и как ще се взимат решенията, защото сега имаше сериозен проблем в комуникацията и взимането на решения, който премина през къси съединения и беше основна причина за разпадането на коалицията“, коментира Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“.

Бившите партньори в коалицията от „Има такъв народ“ ще отидат на преговори, ако бъдат поканени, но за тях и Асен Василев не е добър вариант.

„Излязохме от тази коалиция заради Кирил Петков и Асен Василев, те предлагат Асен Василев, това не е приятелска ръка, това е някаква рокада, имитация на дейност“, отбеляза Тошко Йорданова, зам.-председател на ИТН.

Според ГЕРБ дори този нов опит за правителство да събере подкрепа, следващ вот на недоверие ще е фатален.

„С този режим на ротация, до края на мандата ние може да имаме осем различни премиери. И ако някой има подобни амбиции да започне да прави списъци по шест месеца всеки“, каза Томислав Дончев, депутат от ГЕРБ –СДС.

И Петков, и Василев нарушават законовите правила, включително и при изгонването на руските дипломати е мнението на ДПС.

„Откакто Кирил Петков и Асен Василев влязоха на терена на българската политика, от миналата година май месец, се случи нещо, което не е нормално. не е нормално лъжата да е норма, клетвопрестъпничеството да се обявява за нормално“, заяви Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

„Възраждане“ виждат смисъл от избори.

„Смятате ли, че има разлика между Асен Василев и Кирил Пеков, всички знаем, че Асен Василев е министър-председател в сянка“, коментира Костадин Костадинов, председател на „Възраждане“.

От „Продължаваме промяната“ ще търсят подкрепа и от независимите депутати.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране