07.11.2019 | 17:27
Румен Радев не одобри избора на Иван Гешев, върна предложението на ВСС
Президентът иска истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор

Президентът Румен Радев върна на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложението за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор.

„Трябва да се знае дали назначеният на тази длъжност ще защитава обществения интерес, правата на гражданите и върховенството на закона“. Това заяви на извънреден брифинг президентът Радев.

„Реших да се обърна към вас и членовете на ВСС, които избират главния прокурор. И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането на един единствен кандидат отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор. Така необходими за неговата нелека и отговорна мисия“, каза Радев.

„Министърът на правосъдието не посочи втори кандидат и не даде алтернатива. Обществото ни е особено чувствително към съдебната власт като отговорна за справедливостта. Затова бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с високо обществено доверие“, каза държавният глава.

„Изборът на главен прокурор е акт с висока обществена значимост и начинът на неговото провеждане трябва да създава доверие в обществото, а не да създава съмнения. Връщам на ВСС предложението за назначаване на господин Иван Гешев за главен прокурор на Република България“, завърши Румен Радев.

Процедурата оттук нататък – след връщането на кандидатурата във ВСС съдебният съвет може директно да я прегласува – с поне 17 гласа „за“.

Другата възможност е ВСС да открие нова процедура.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране