10.09.2019 | 0:01
Руският посланик: Не се месим във вътрешната политика на България
"Обсъждат се редица проекти, сред които АЕЦ "Белене“, а получаваме такъв изстрел"

“Ние по никакъв начин не се намесваме във вътрешните работи на България”, заяви руският посланик в България Анатолий Макаров в понеделник.

Той откри изложбата по повод Втората световна война, която доведе до дипломатически скандал между двете страни.

“Препълнената зала показа уважението си към руския народ, който дойде преди 75 години и помогна на българския народ да се избави от нацизма”, каза посланикът в Руския културно-информационен център в София.

Макаров заяви, че на този етап не може да съобщи официална позиция на Кремъл.

“Смятам, че в дадената ситуация, това което беше изказано от представителите на българското външно министерство, не мога да го приема“, добави Макаров.

От “Руското историческо общество“ посвещават експозицията на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма с акцент върху България и събитията, свързани с 9 септември 1944 година.

След острата реакция на българското министерство на външните работи обаче надсловът на изложбата бе сменен с “Пътят към Победата – исторически източници разказват“.

МВнР реагира по повод името на изложбата с безпрецедентно остра позиция, в която заяви, че “щиковете на Съветската армия са донесли на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии”. От руското МВнР отговориха, че България “опасно пренаписва историята”, а по-руските медии случаят предизвика цяла кампания с лайтмотив, че България нямало да съществува, ако не е била Червената армия.

Откриването на изложбата съвпадна с разследването за шпионска дейност около сдружението “Русофили”.

“Въпреки изказаното мнение, ние продължаваме да работим по проектите и позитивно да работим. Следващата седмица ще се проведе среща на българо-руска комисия по икономическо сътрудничество. Ще бъдат обсъдени редица проекти, сред които АЕЦ “Белене. Същевременно получаваме такъв изстрел”, коментира Макаров.

Пред сградата на Руския културно-информационен център бе организиран протест от представители на БЗНС. Председателят на партията Николай Ненчев заяви, че това е опит за подмяна на историята.

“Можем само да благодарим на колегите от българското министерство на външните работи за тази реклама. сигурен съм, че след това много хора ще искат да дойдат да видят документите от изложбата”, заяви пред бТВ организаторът на изложбата Константин Могилевски.

Според него България не е била окупирана от Червената армия на 9 септември 1944 г.

“Това е била освободителна мисия и във всички документи, включително тези от изложбата се казва, че задачата на Червената армия не е била да установява съветски порядки на територията на България, а окончателна победа над нацистка Германия”, смята Могилевски. На друго мнение са протестиращите срещу изложбата, които я определят като поредната провокация.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране