18.02.2020 | 18:02
Руското разузнаване с реакция след новината за Божков
Сергей Наришкин не е преговарял за бизнесмена в ОАЕ

В официално изявление руското външно разузнаване опроверга информацията, появили се в българските медии, че Сергей Наришкин е лобирал за Васил Божков пред властите в ОАЕ.

Наришкин е директор на Службата за външно разузнаване на Русия и миналата седмица бе на визита в Обединените арабски емирства. Родни медии обвързаха посещението му със задържането на българския бизнесмен и с това, че той се е застъпил пред властите за Божков. Същата теза разви няколко дни по-късно и лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Директорът на Службата за външно разузнаване /СВР/ Сергей Наришкин не е обсъждал освобождаването на българския бизнесмен Васил Божков по време на своята среща с министър-председателя на Обединените арабски емирства, предаде ТАСС.

Визитата на Наришкин се състоя на 11-12 февруари. „Директорът на СВР наистина проведе много плодотворни преговори с премиера на ОАЕ, шейха на Дубай Мухамед бен Рашид Ал Мактум, но разговорът засегна изключително международни проблеми в сферата на сигурността и двустранното сътрудничество“, заяви директорът на пресцентъра на СВР Сергей Иванов.

Той уточни, че международните информационни агенции са подхванали слуха, че по време на срещата Наришкин е помолил за освобождаването на българския бизнесмен Васил Божков, задържан по искане на България. Медиите са били подведени от изявлението на заместник-председателя на НС Валери Симеонов.
„Само болното въображение на Симеонов, умножено по ниското ниво на неговата компетентност, би могло да включи в дневния ред на толкова уважавани хора въпроса за българския предприемач“, отбеляза Иванов.

Приповняме, че на 13 февруари в предаването “Плюс – минус” по Нова телевизия лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че МВНР трябва да извика руския посланик Анатолий Макаров и да го пита защо Русия се меси по казуса “Божков”.

„Имам информация от преди 4-5 часа, че шефът на външното разузнаване на Русия Сергей Наришкин е направил среща с вицепремиера на ОАЕ и шейх на Дубай Мохамед бин Рашид ал-Мактум (вторият, да не кажа първият човек в ОАЕ) и е поискал освобождаването на Васил Божков”, каза още лидерът на НФСБ в студиото на Нова тв.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране