15.11.2023 | 11:16
Само от 3 до 8 г. затвор грозят убиеца на Ферарио Спасов!
Начо Пантелеев все още е на свобода, мълчал по време на разпита

Така както е привлечено лицето като обвиняем, то ще получи от 3 до 8 години затвор. Това каза окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков във връзка с разследването на тежката катастрофа, при която загина Ферарио Спасов. Известният футболен треньор издъхна при тежък пътен инцидент край търновското село Шереметя на 11 ноември (събота), когато беше пометен от 24-годишния Начо Пантелеев, летящ с около 150 км/час с бял „Мерцедес“.

„Ако се установи нещо друго и се промени квалификацията, ще бъдат използвани други текстове от Наказателния кодекс и наказанието може да бъде променено“, обясни Вълков.

Прокурорът уточни, че към настоящия момент няма как да бъде изменена мярката на Начо Пантелеев и той да бъде задържан.

Вълков допълни, че само ако Пантелеев признае изцяло вината си и в хода на делото не се разпитват свидетели и експерти, може да се стигне до намаляване на присъдата му.

Според Вълков няма как да се коментира споразумение с Начо Пантелеев, но е възможно той да се признае за виновен и да се премине към същинската страна на процеса.

Той отказа да коментира защо изпълняващият функции главен прокурор Борислав Сарафов е разпределил делото на Окръжна прокуратура – Ловеч. Вълков обаче подчерта, че там нямат нито една оправдателна присъда по такъв тип дела.

„Считам, че прокуратурата в града е свършила максимално много работа по този инцидент. Извършени са огледи, разпитани са свидетели, установяват се и други преки очевидци на инцидента. Освен съдебно-медицинската експертиза, трябва да се възложи и авто-техническа експертиза. Всички доказателства ще бъдат сърбани в рамките на два месеца“, каза още Вълков.

Според окръжния прокурор на Ловеч при установяване на нови обстоятелства и факти е възможно да се променят и обвиненията.

„Има висок обществен интерес към инцидента. Ние обаче не се ръководим от личността на загиналия или на виновния. Работим еднакво по всеки случай. Очакваме да излезе максимално бързо кръвната проба и ако тя се окаже положителна, ще се променят и обвиненията около катастрофата. Към момента обаче се опитваме да изясним всички обстоятелства, включително дали виновният шофьор е причинил и други ПТП-а, дали има други нарушения и т.н.“, каза още Валентин Вълков.

Наложената към момента мярка за неотклонение не може да бъде променена. „Но ако се съберат други данни и обстоятелства, вече може да се разсъждава в посока промяна на тази мярката“, поясни обаче окръжният прокурор.

Той посочи също така, че в разследването ще вземат участие вещи лица от три съдебни района. „Веднага след привличането на лицето като обвиняем, то е разпитано, но е запазило мълчание на този етап. Задължително при всеки тежък пътен инцидент обаче се задържат автомобилите – в случая са прибрани и двете коли. Те се пазят до приключването на делото“, каза още Валентин Вълков.

„Какво ще твърди в съдебна зала подсъдимия си е негово дело, важното е какво ще твърдим ние. А ние ще се позоваваме на събраните доказателства и експертизите. Друг е въпросът дали обвиняемият ще има някакви възражения към събраните доказателства“, обясни още окръжният прокурор в Ловеч.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране