11.09.2023 | 16:48
Само Радев, Борисов и Костадинов имат тежест да претендират за реална власт
ПП няма способ да наложат волята си над Борисов, но той има, коментира Слави Василев

„Битката в политиката винаги е битка между личности. Личностите са тези, които оформят основната притегателна сила. Личности в България, които да имат тежест да претендират за реална власт, виждам да са основно три – Румен Радев, Бойко Борисов и Костадин Костадинов. Не смятам, че има други политически лидери, които да могат да претендират да имат достатъчно политически капитал, за да управляват държавата“.

Това мнение изказа пред БНР политологът Слави Василев.

Движение „3-ти март“ не е проект на президента Румен Радев, смята той и заяви:
„Президентът има голяма перспектива и потенциал, най-голяма от посочените трима. Но той все още не иска да излезе извън руслото на своите правомощия и извън клетвата, която той е положил като държавен глава. Смятам, че той ще си завърши президентския мандат, казвам го с известно съжаление, защото аз много искам президентът Радев да се хвърли в битка, защото той има огромен потенциал, особено след спихването на ПП като реална алтернатива, каквато никога не е била или поне бързо доказа, че няма потенциал за това. На дадения етап не виждам сигнали Радев да се хвърли в тази битка. Има опасност този потенциал да се изхаби, но това си е негово решение“.

В коментар за управлението на мнозинството от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС Василев посочи, че прави извод, че „Бойко Борисов е истинският началник, добре си играе играта да подскаже на коалиционните му партньори, че животът на това правителство зависи само от неговата воля“:

„ПП няма способ да наложат волята си над Бойко Борисов, но той има способ да наложи неговата воля над тях. … Той ще ги остави през 9-те месеца, през които ПП формално носи отговорността за кабинета, да се наиграят, за да докажат пред обществото, че съвсем не стават за управници. Когато той вземе кормилото в Министерския съвет с премиер Мария Габриел, да сменят този състав и да покажат, че ГЕРБ са много по-оправни в управлението на държавата. По този начин съвсем да съсипе ПП, за да се върне Борисов на бял кон в управлението на България“.

Прогнозата на Слави Василев е местният вот да не се отрази радикално на управляващата коалиция, че да се разпадне:

„Борисов няма да разтури управлението, преди той и неговата партия да поемат управлението. Със сигурност това правителство ще издържи до момента, когато неговият политически интерес е по-голям от този – да остане в нея“.

Според политолога Васил Божков няма необходимия ресурс да бъде лидер на политически проект.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране