28.10.2019 | 0:21
Санкции за 38 млн. лв. по програма “Транспорт”
Най-много санкции са наложени на Агенция "Пътна инфраструктура"

Наложени са санкции за 38 млн. лв. по оперативната програма “Транспорт” при установени 41 нередности. Това е станало ясно от стенограмата от заседание на Комитета за наблюдение на оперативна програма, което се е провело в края на юли тази година.

“Има една демонстрация на нередностите и финансовите корекции. Стойностите са внушителни, но вече свикнахме, че това е част от цялата ни работа”, е коментирала проблема ръководителят на Управляващия орган на програмата Галина Василева по време на заседанието. “Силно обезпокоителна е високата честота на грешките. Всички бенефициенти са над възприетата в одитните понятия приемлива честота на грешката”, казва Аурелио Сесилио, представител на ЕК. От Министерството на транспорта са отказали информация на “Медиапул” по кои проекти са наложени санкции. Причините за наложените финансови корекции, както се наричат санкциите, се дължат основно на нарушения в закона при провеждането на обществените поръчки. Така е при 93 на сто от наложените санкции. Абсолютно всички бенефициенти по оперативна програма “Транспорт” са глобени.

Най-много санкции са наложени на Агенция “Пътна инфраструктура”(АПИ), като почти всеки проверен договор е с нарушение. От 17 проверени договора при 14 са наложени санкции за общо 26 млн. лв. Подобна е картината и при Националната компания “Железопътна инфраструктура”. Проверени са общо 47 договора и на 16 са наложени финансови корекции за 5,2 млн. лв. Най-малко нередности са установени при общинската фирма “Метрополитен”, наложените санкции са за 3,4 млн. лв.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране