01.03.2023 | 17:24
САЩ за БГ прокуратурата: Брани Пеевски!
От писмото на американското финансово министерство излизат и нови доказателства за наложените санкции по "Магнитски"

Прокуратурата е допуснала сериозни пропуски в разследването си спрямо бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран по глобалния закон “Магнитски”. Това твърди Финансовото министерство на САЩ пред Окръжния съд за окръг Колумбия, където Пеевски обжалва санкциите, съобщи “Капитал”.

“Българският специализиран прокурор не е имал достъп до доказателствените средства, въз основата на които OFAC е включила вашия клиент в списъка”, пише OFAC  в отговор до кантората, която представлява българския бизнесмен в САЩ. Така например “при определянето на това дали да повдигне наказателно обвинение по отношение на участието на Пеевски в схемата “Златен паспорт”, българската Специализирана прокуратура се основава главно на факта, че Пеевски и другият санкциониран българин Илко Желязков не фигурират като официални служители в нито една от структурите, участващи в програмата за гражданство, тъй като в доклада подробно са описани имената и длъжностите на лицата във всяка служба”. От ОFAC напомнят, че никога не са твърдели, че Пеевски или Желязков са работили директно или обработвали документите за гражданство, но това “не отменя аргумента, че те са ръководили схема за подкупи, включваща програмата за гражданство, чрез други хора”.

Американските власти отбелязват, че прокуратурата е констатирала, че архивите на Съвета по гражданство са унищожени през 2020 г. по заповед на директора на службата. Въпреки това, коментират от OFAC, прокуратурата не е изразила “никакво безпокойство относно точността или пълнотата на информацията, получена от службата след унищожаването на съответните документи.”

“Както беше обсъдено по-рано, съществуват съществени разлики между разследването на българската Специализирана прокуратура по наказателни обвинения и разследването на OFAC по отношение на Пеевски, довело до включването му в списъка на 2 юни 2021 г., включително това, че разследването на наказателната виновност на Пеевски не е разполагало с информацията, използвана от Съединените щати като основание за включване в списъка. Нищо в доклада на българската Специализирана прокуратура не поставя под съмнение източниците, използвани от OFAC”, пише още в писмото до адвокатите на политика от ДПС.

От писмото на американското финансово министерство излизат и нови доказателства за наложените санкции по “Магнитски”. В него се твърди, че “OFAC установи допълнителни данни, които потвърждават финансовите и бизнес отношения на Пеевски и Желязков. Ето един такъв пример: През 2018 г. висш български служител е назначен на високопоставена ръководна длъжност под контрола на Желязков, за да се гарантира, че Пеевски има лоялност и контрол”.

“Сега” припомня, че Пеевски беше санкциониран по глобалния закон “Магнитски” през юни 2021 г. “Регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество”. През септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г. Той се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване, се твърди в документа”, твърдят американските власти за Пеевски.

Прокуратурата образува преписки спрямо първите трима българи в списъка “Магнитски” – Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков. В последните дни преди закриването на Специализираната прокуратура нейният говорител Валентина Маджарова обяви, че не се открити данни за извършено престъпление от страна на Пеевски Желязков, поради което няма започнато разследване, а преписките са прекратени.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране