08.12.2023 | 17:22
Скандали в парламента! “Възраждане” скочиха срещу депутат – бил по тениска и пиян
Отхвърлиха ветото на президента Румен Радев за БТР-ите

Парламентът отхвърли ветото на Румен Радев за даването на наши БТР-и на Украйна.

Според президента, бронираната транспортна техника с висока проходимост, която се предлага на Украйна, не е излишна, а може да бъде използвана за охрана на българската граница и за предоставяне на помощ на гражданите при бедствия и аварии, включително в трудно достъпни области.

Комисията по отбрана още вчера отказа да приеме ветото на президента. Единствените политически формации, които го подкрепиха, бяха БСП и “Възраждане”, които днес се опитаха да всеят смут в залата по време на обсъжданията. Договорът, с който даряваме около 100 бронетранспортьора от арсенала на МВР, които вече не са необходими, беше подписан в София на 8 август и в Киев на 13 ноември.

Ратификацията на документа от страна на Народното събрание се състоя на 22 ноември.

Изказване на лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов предизвика агресия в залата, насочена срещу Манол Пейков. Поведението му предизвика заместник-председателят на парламента Росица Кирова да вземе думата на Костадинов и да даде 15-минутна почивка.

От “Възраждане” и БСП се възмутиха, че депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков е по тениска и според тях “пиян”.

„В хода на тези дебати, които са беше за 5-и път в тази зала, един въпрос не получи отговор – кой ще плати сумата за транспорт. Всичко останало бе казано ясно и категорично и аз нямам какво повече да добавя, Г-н Първанов бе много емоционален и лаконичен, каза си, че това е държавна измяна. Това е така, защото води до намаляване на отбранителния ни капацитет и унищожаване на армията ни“, каза лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

„Кой ще плати транспорта. Освен, че подаряваме милиарди на Украйна, ние ги плащаме и за наша сметка. Миналата година имаше и решение да ремонтираме повредени танкове и БТР-и. Тогава поне украинците си плащаха транспорта. Сега, освен че подаряваме, ами и ще си занесем подаръка. По-голямата част от хората тук обслужват чужди национални интереси. Украйна е пропаднала държава, която води война срещу собственото си население и провежда геноцид срещу него. Това е държава, която пропагандира нацистки идеаологии. Всичко това в момента е показателно, защото държавната измяна е ситуация, която не бива да бъде толерирана никога повече”, добави Костадинов.

Докато той говореше от трибуната, в залата съпартиецът му Ивайло Чорбов, придружаван и от други депутати от групата, с бързи крачки достигна до мястото, където седеше народният избраник от ПП-ДБ Манол Пейков. Чорбов му налетя, както Пейков си седеше на седалката, но квесторите се намесиха светкавично и осуетиха сбиването.

Зам.-председателят на парламента Росица Киров го помоли да си облече сакото, като той го направи, за да не внася допълнително напрежение.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране