13.07.2020 | 15:39
Скандални действия на полицаите спрямо простиращите! Един от пребитите работи в NOVA (ВИДЕО)
По телефона дори не ми казаха дали е жив и какво е неговото състояние, oбясни майката на Димитър Педев

Беше непоносимо състоянието му за една майка. Той е с много тежко комоцио и ужасно много наранявания по цялото тяло. Има огромен хематом на окото. Окован е в белезници. Пазят го полицаи като най-големия престъпник. Днес ще се гледа мярката му за неотклонение. С повдигнато обвинение е, а дори не си спомня нищо, защото е в тежко състояние.

Това разкри майката на зверски пребитият 29-годишен Димитър Педев – Юлия пред bTV. Битият от полицаи работи в NOVA.

„Не мога да кажа какво е обвинението, защото той не си спомня дори, че е бил на протест. В състояние, в което човек е загубил паметта си, всеки може да го обвини в какво ли не. Той е на 29 години. Нямах представа, че отива на протест. Обадих му не, но не се свързах с него. В събота телефонът му бе изключен. Никой не знаеше какво се е случило с него. Чух по новините, че в Пирогов е настанено момче на 29 години. Димитър Педев. Това стана събота срещу неделя през нощта. Никой не ме потърси до този момент. Днес в 9 часа се гледа това дело. Той няма никаква възможност да се защити. Разбирате ли шока, който изживявам. По телефона дори не ми казаха дали е жив и какво е неговото състояние. По-късно ми казаха, че е стабилен. Може това да е протокол, но аз не разбирам този протокол. Смятам, че поне трябва да се свържат с близките му. Той е окован с белезници в леглото. Пазят го двама полицаи“, разказа още Юлия Педева.

„Занесох му чисти дрехи и те му позволиха да се преоблече. Полицай отиде с него в тоалетната да се облече. Опитах да гледам част от клиповете, но не издържах. Жестоко е пребит, съдя само от вида му. Не мога да си представя, че това са хора на реда. Всички видяхме как влачат хора. Те са се гаврили с тези деца. Те са стъпвали върху тях. Правили са си селфи. Едно момиче е било с паднала презрамка и те са се гаврили с него. Аз съм в шок. Моя син не знае, че е бил на протеста. Той все още няма спомен. Надавам се проверката на полицията да е правилна. Надявам се на защитата на моя син. Може ли младо момче в правова държава 6 човека да скачат върху него, да го бият? Синът ми няма никакви провинения до този момент. Той е млад, работи в медия. Ще търся правата си. Каквото и да се случва, това е погазване на човешките права. С нанасяне на огромни повреди на един млад човек. Надявам се да не го върнат в ареста, защото той е в много тежко състояние“, добави майката на пребития.

Старши комисар Георги Хаджиев заяви, че ще бъдат снети записите от камерите за видеонаблюдение, така че по категоричен начин ще стане ясно дали е упражнявано полицейско насилие. Той добави, че няколко пъти на момчето е отправено разпореждане да преустанови своите действия.

Разпоредени са проверки, които да установят дали има дисциплинарни нарушения от страна на служителите на реда.

Старши комисар Хаджиев каза, че тези проверки ще приключат до един месец. „Апелирам да бъде дадено време да се установи в пълнота обективната истина, за да може, след като приключат проверките, данните да бъдат изнесени пред обществото“, добави той.

От снощния протест няма задържани. Най-сериозно е било положението по време на протеста на 10 юли.

Междувременно, журналистът Камен Алипиев разкри, че битият Димитър Педев е бил режисьор в БНТ.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране