18.03.2020 | 7:55
След пандемията Китай ще стане световен лидер
Лекарите и медицинските сестри, които са на първата линия в битката с коронавируса, да получат много сериозно допълнително възнаграждение, призова Боян Чуков

След пандемията от коронавирус Китай ще стане световен лидер. Това каза за обзора на деня „Това е България“ на Радио „Фокус“ Боян Чуков, експерт по международна сигурност.

Той обясни, че азиатската държава измества САЩ от сцената, а този процес се развива успоредно с вътрешни разделения в Европейския съюз и НАТО.

„Големият конфликт между САЩ и Китай беше на 16 февруари 2020 г., когато китайците отказаха да предоставят реални стоки, които съществуват в реалния свят, срещу доларите, които печата Федералния резерв на САЩ. Китайците поискаха да им се плаща с реални вещи и реални стоки. При което, разбирате, че цялата предишна схема, която работеше, се срути“, посочи експертът по международна сигурност.

Боян Чуков каза още, че след пандемията либерализма, който е заложен в основата „колективния Запад“, ще бъде подложен на преразглеждане.
„Погледнете само по какъв начин деволюира френския президент Макрон, който преди няколко месеца говореше срещу националистите, говореше срещу традиционалистите, а в момента заявява, че нацията е единствената основа, на която да се защитят правата на френските граждани“, допълни той.

Чуков обясни още, че предстои да се види до каква степен здравната ни система ще издържи на напрежението. Според него на този етап предприетите мерки са навременни, но е нужна подкрепата на държава и бизнес за всички медицински служители.

„Всички наши лекари и медицински сестри, които са на първата линия в битката с коронавируса, да получат много сериозно допълнително възнаграждение. Ние не можем да се сравняваме с Китай, където медиците, благодарение на частния сектор, получаваха по 25 хил. лв. допълнително месечно, за да се борят с коронавируса. При смърт се изплащаха по 250 хил. лв. на семейство, ако някой от медиците загине в тази битка. Няма да бъде неразумно, ако местния бизнес в областите в България без допълните подканвания се включи и започне много активно да подпомага финансово здравните заведения“, допълни експертът по международна сигурност.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране