19.11.2023 | 12:03
СНИМКИ: Бедствено положение във Варна, паднало дърво уби жена!
Общината призовава хората да останат по домовете си

Варна обяви бедствено положение заради силния ураганен вятър и валежи. Налице са условия, които застрашават живота и здравето на гражданите.

Късно снощи жена загина, след като дърво се стовари върху нея.

Метеорологичните условия на територията на общината рязко се влошиха и малко след 2 часа през нощта в неделя кметът Благомир Коцев обяви режим на бедствено положение.

„Тежката метеорологична обстановка доведе до загубата на човешки живот. Ураганният вятър и силният дъжд, на места и сняг, затрудняват силно действията на аварийните екипи в тъмната част на денонощието. Нарушаване на енергоснабдяването има във всички пет района на общината. Тонове паднали клони и дървета блокират ключови пътни артерии, рушат инфраструктура и нанасят щети“, каза кметът Благомир Коцев.

Общината призовава хората да останат по домовете си.
Блокирани са превозни средства и хора. Има разрушени светофарни уредби и пътни знаци, движимо и недвижимо имущество, не е възможно свободното придвижване.

Кметът на Варна свиква кризисен щаб, който да оцени щетите и да предприеме незабавни мерки градът да се върне към нормален ритъм. Всички налични ресурси и специализирана техника са на терен, за да окажат съдействие на пострадалите и да отстранят последиците от бедствието.

Вследствие на оценката ще бъде взето решение колко дълго да продължи бедственото положение и необходимо ли е включване на ресурс и техника от съседни общини.

„Взети са мерки, всички екипи са на терен“, заяви на брифинг кметът на Варна Благомир Коцев след заседание на кризисния щаб заради ураганния вятър.

„Терените се разчистват. Обезопасяват се пътищата, за да може градският транспорт да се движи. Ситуацията продължава да е много тежка“, допълни Коцев.

 

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране