19.03.2020 | 13:21
Важни съвети от специалиста, който знае страшно много за COVID-19 (ВИДЕО)
Малка водка гони коронавируса, ако си миеш ръцете с нея, обясни професор д-р Тодор Кантарджиев

Професор д-р Тодор Кантарджиев е сред хората, които знаят най-много за коронавируса у нас. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести е с основна роля в оглавявания от ген. Венцислав Мутафчийски Национален оперативен щаб. Светилото даде специално интервю за „Марица“. Оказа се, че професорът има стара емоционална връзка с Пловдив.

– Г-н професоре, засега няма коронавирус в Пловдив, но има ли случаи, в които е имало съмнения или положителна първа проба, но не са били потвърдени?

– Пловдив няма случаи, засега, въпреки че е вторият по големина град. Град с утвърдена традиция в здравеопазването. Колегите правят всичко възможно. Снощи един час разговарях с колегата от Пловдивския медицински университет и негов ректор – професор Мариана Мурджева. Брилянтен микробиолог, която има желание да организира лаборатория, както всеки български честен лекар би го направил.

Националният център ще помогнем с каквото може. Вече има уговорка молекулярни биолози от Пловдив да отидат в Стара Загора. Един голям град като Пловдив не може без лаборатория. Тя е много важна. Всички граждани, които са се върнали от Италия, Франция, Испания, от ски в Австрия или са били в контакт с такъв човек, и имат заболявания, особено двойна бронхопневмония – подлежат на изследване. Опитни рентгенолози го знаят, критериите са качени и на нашия сайт.

Тази лаборатория ще покаже кой е болен от коронавирус, за да се търсят неговите контакти. Последните! Не за да бъдат изследвани, а изолирани! Изолацията е спасението от тази инфекция? Защото на един здрав, който вчера се е видял с днес заболял, резултатът ще е отрицателен! Лабораториите във Варна и Стара Загора работят перфектно, надявам се скоро и в Пловдив.

– Колко скоро ще заработи лабораторията в Пловдив?

– Седмици! Една или две!

– Сигурно ли е?

– Разбира се. Професор Мурджева е сериозен човек, хване ли го като проблем, ще го разреши по най-добрия начин.

– Има сигнал от наши читатели, че италиански собственик на фабрика до Пловдив събира работниците без да спазва никакви правила за безопасност?

– Ако идва от Италия, ще трябва 14 дни да им говори по скайпа. Да им купи голям екран и да говори колкото иска. Всеки, който идва от Италия, трябва да спазва 14 дни карантина. А ако началникът не спазва карантина и човекът е уплашен да не бъде уволнен, нека жена му да ушие една маска. Четири слоя марля или плат, една ютия вечерно време и маската става като нова.

– Други наши читатели се оплакват, че служители на градския транспорт в Пловдив не спазват правилата. Пак ли маската е решение?

– Маската задължително. Е, Пловдив поне е по-топъл град, служил съм там. Съвет – един пръст отворен прозорец, 10 души по-малко болни.

– Хубав съвет. Друг хубав, който чух от вас, беше за един лимон сутрин на гладно?

– Лимонът е само, когато те заболи гърлото. Коронавирусът започва с горните дихателни пътища. Гърло и хрема. Ако го удариш, може вирусът да не засегне дроба ти. Това става с лимон, но трябва воля. Ако не – сода за хляб.

– Стари, бабини методи?

– Ами те са ни спасили през годините.

– А 40 градуса алкохол вечер наистина ли убива вируса?

– Не! Никога не съм казвал такова нещо. Алкохолът може да е полезен, но в доста по-малко количество от малката водка. Но не за вируса. Освен ако с него не търкаш ръцете си.

– Значи пловдивчани да се молят за топло време, да ядат лимони и..

– Да се молят вирусът да се държи като досегашните и със затопляне на времето да намалее. Но продължаваме да взимаме мерки и за повече месеци.

– Имате ли информация за двамата лекари от Пловдив, които са разследвани от прокуратурата за всяване на паника?

– Не, но ако са правили такова нещо, не им прави чест.

– Пловдивчани карат ски предимно в Пампорово, после Боровец, има ли опасност тези зимни курорти да последват съдбата на Банско? Има ли тревожни сигнали?

– Засега няма! Но вероятността не е малка, тъй като доста граждани от държавите, за които споменах, идват на ски. И още есента казах – зимно време боледуваме от такива инфекции, защото студеният въздух свива кръвоносните съдове на носа. Като се свият капилярите, белите кръвни клетки не могат да минат праз тях. А белите кръвни клетки убиват вирусите!

– Стана ми интересно, къде сте служил в Пловдив?

– 10-и смесен авиокорпус. Там беше щабът, имаше вертолетно летище. Прекрасният квартал „Тракия“ беше летище 5 на 4 километра. Там е била бомбардировъчната дивизия на Пловдив.

– Успех в битката с коронавируса и по-малко работа!

– Благодаря!

Автор: Ивайло Недков/”Марица”

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране