09.12.2023 | 0:44
Съдия от ВАС вдигнал жилищна сграда на Халкидики с десетки хиляди от заплата
За сключения договор за строителството се разбира от имотната декларация на съдия Марио Димитров Маринов за 2022 г., публикувана от Инспектората към Висшия съдебен съвет

Съдия от Върховния административен съд (ВАС) е вдигнал жилищна сграда в Гърция за 65 000 лева със средства от заплата, заеми и наеми. Това разкри разследващият сайт BIRD.bg, чиито журналисти са заснели имота.

Той се намира в курортното село Неа Флогита в Халкидики. За сключения договор за строителството се разбира от имотната декларация на съдия Марио Димитров Маринов за 2022 г., публикувана от Инспектората към Висшия съдебен съвет. В нея не са посочени идеални части и РЗП (разгърната застроена площ).

От BIRD са успели да локализират сградата, а също така са документирали различните етапи от строителството ѝ от януари до август 2023 г. В края на този период тя вече е била населена с летуващи.

Кой още е включен в договора?

Разследващият сайт се е сдобил и с нотариалния акт. От него се вижда, че съдията е придобил една трета идеална част от терен №882 в Неа Флогита. Другите две части са на 77-годишната Пенка Маринова Николова, майка на бившия депутат Ивелин Николаев Николов, и на 40-годишния Тодор Бъзински, брат на частния съдебен изпълнител Милен Бъзински. Ивелин Николов беше член на парламентарната група на ГЕРБ в 41-ото Народно събрание (14 юли 2009 – 14 март 2013 г.). Този терен е обозначен в декларацията на Марио Димитров за 2021 г. като “дворно място” и е посочена цена 64 542 лв. Произходът на средствата е „заеми“. BIRD твърди, че впоследствие тази декларация е изчезнала от сайта на Инспектората на Висшия съдебен съвет – на мястото ѝ се появила друга, в която дворното място отсъства.

Цялото разследване на BIRD.bg

 

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране