03.12.2019 | 1:28
Съдът: Вълка от София заминава за Австрия
Израелецът Гал Барак е подсъдим за измами за над 10 милиона евро

Софийският апелативен съд (САС) е постановил предаването на израелския гражданин Гал Барак, познат като Вълка от София, на властите на Република Австрия, съобщиха от Апелативна прокуратура – София.

Гал Барак, издирван от австрийските власти заради предполагаемо участие в измами за десетки милиони евро, беше задържан при опит да напусне България през „Калотина“, като тогава се е легитимирал с официален документ – редовен паспорт на гражданин на Израел.

Срещу Гал Барак в Австрия се води разследване за няколко тежки престъпления – измама в особено големи размери и особено тежък случай, пране на пари, участие в престъпна група и др.

Касае се за широкомащабна, трансгранична престъпна дейност, извършвана на територията на Австрия, Германия, Конфедерация Швейцария, Сърбия и България от 2015 г. до настоящия момент, вредите от която възлизат на над 10 000 000 евро.

Става дума за схема с хиляди жертви, които са се регистрирали във фиктивни платформи за инвестиции, като обаче преведените от тях пари се оказвали владение на престъпната група. Средствата се нареждали към различни банкови сметки.

Софийският апелативен съд е преценил като основателни доводите на прокурора, че има опасност Барак да се укрие и да извърши ново престъпление.

С решението е допуснато предаването му на Австрия и е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, като той е бил задържан в съдебната зала.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране