16.01.2020 | 12:57
Създават държавен ВиК холдинг с 1 милиард лева, БСП веднага скочи
Това е поредният опит за замазване на нечия отговорност, коментира депутатът Иван Иванов

Държавата ще създаде общ ВиК холдинг с капитал 1 милиард лева, в който ще участват всички водопреносни дружества в страната. Това обяви регионалният министър Петя Аврамова.

„Средствата ще бъдат предоставени от централния бюджет за 2020 година от бюджета на МРРБ в предлагания проект на постановление. Българският ВиК холдинг ЕАД-София ще е с предмет на дейност придобиване и управление на участие в дружество отрасъл ВиК и с дружества, свързани с изграждане, ремонт и реконструкция на ВиК инфраструктура“, каза Аврамова.

Тя обясни, че целта на новия ВиК холдинг ще е да осигури устойчив модел за финансиране на системата. Министърът на икономиката Емил Караниколов коментира: „От това, което се сблъсках в Перник, считам, че наистина това ще е начинът не само да структурираме по-добре управлението и да помогнем на Перник, но и за цялата ВиК структура в България да бъде оптимизирана като дейност“.

Премиерът Бойко Борисов поиска до следващата сряда да се дадат гаранции, че питейна вода от язовирите няма да отива приоритетно за производство на електроенергия: „На първо място ни е питейната вода, на второ – Петкова, производството на ток, така че много внимателно тримата министри това да го подготвите до следващата сряда.“

Борисов поиска и до следващата сряда да бъде създадена формула, с която да се наложи временен мораториум за вноса и износа от страната на боклук.

От БСП изразиха несъгласие с решението на правителството за създаване на ВиК холдинг. Депутатът Иван Иванов изрази опасенията на левицата: „Това е поредният опит за замазване на нечия отговорност, защото прехвърляйки всички ВиК дружества под една шапка означава, че всичко, което се е случило до този момент, всички кражби, които са се случили във ВиК дружествата и неправилно управление ще бъдат замесени и отговорност няма да се понесе от никого“.

„Искам да алармирам за още един сериозен проблем, възникнал във ВиК сектора. От вчера град Шумен, Търговище, Велики Преслав, Дивдядово, селата Белокопитово, Панайот Волов са на воден режим. Не се знае кога ще се пусне водата. Всичко това е резултат от некадърното управление на ВиК – Шумен, което е под шапката на МРРБ“, каза Иванов.

Той обърна внимание, че ВиК – Шумен е фалирало. „Трудно успява да си поддържа системата. Сметките са запорирани. За съжаление Шумен се превръща в следващия град след Перник във водна криза“, каза Иванов.

Той обясни, че шуменци ще останат четири дни без вода и не се знае кога ще бъдат поправени авариите.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране