24.08.2023 | 12:28
Създателят уби създанието си, Путин се страхуваше от Пригожин!
"Вагнер" е обезглавена организация и съдбата ѝ е да премине към руската армия, смята Чавдар Стефанов

Ръководителят на руската наемническа компания „Вагнер“ Евгений Пригожин и командирът на компанията Дмитрий Уткин са сред 10-те души, пътували в самолета, който се разби северно от Москва.

„Спекулациите тепърва предстоят, но главното е, че създателят уби своето създание. Създателят е Путин и ръководената от него управляваща клика. В момента, в който стана заплаха за укриващия се и страхлив Путин, Пригожин бе ликвидиран. Най-вероятно вътре в самолета е бил сложен експлозивът. Една от версиите е, че големият проблем между Пригожин и главното разузнавателно управление на армията е станало относно владеенето на източници на финанси в Мали“, коментира журналистът Чавдар Стефанов за Bulgaria ON AIR.

Още при създаването на „Вагнер“ на Русия ѝ трябваше въоръжена сила в сивия сектор – да върши работите, които официалната армия не може да върши, отбеляза той. „Вагнер“ беше създадена по разпореждане на Путин, появи се 2014 г. и започна да върши доста работа в Сирия, Либия, Чад, посочи гостът на „България сутрин“.

„Пригожин критикуваше позициите на властта, той беше също „за“ войната в Украйна, но да се коли и беси веднага, а не с внимание относно граждански обекти. „Вагнер“ се изправи и срещу властта преди два месеца. На Пригожин му беше предречено, че няма място в Русия и или ще бъде убит, или ще има нов военен преврат. Путин е отмъстителен, още тогава той каза, че предателите трябва да бъдат наказани по жесток начин„, обясни журналистът.

Стефанов обърна внимание, че военните метежи са практика по света и в Русия, особено в системата, която гради Путин в страната.

„Но той усети страха. Усещането за власт го кара да действа по начини, които са характерни за абсолютно криминални групировки. Докато Пригожин беше жив, винаги е имало възможност за нов бунт. За два месеца Путин извърши чистка сред висшето ръководство на армията. Виждаме ясен разлом между висшето военно ръководство, политическото ръководство и редовите войници и офицери от руската армия. Пригожин събра много симпатизанти, но след бунта започна да губи позиции“, смята журналистът.

По думите му „Вагнер“ е обезглавена организация и съдбата ѝ е да премине по някакъв начин към армията на Русия.

„Това ще стане. Празни приказки са, че ще тръгнат да отмъщават от Беларус. Друг е въпросът дали ще се върнат в Украйна като главорези от руската редовна армия“, заяви каза Стефанов.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране